Deel dit artikel ‹ Terug

Leerling Roy Scheffers met eigen ROC de Leijgraaf docent Jeroen van den Heuvel naar EK in Budapest

Geplaatst op: donderdag 22 maart 2018


Leerling Roy Scheffers met eigen ROC de Leijgraaf docent Jeroen van den
Heuvel naar EK in Budapest

“We zijn met het hele team erg trots op deze prestatie van Roy”


De 22-jarige Roy Scheffers, leerling van ROC de Leijgraaf in Cuijk, is
zaterdag 17 maart Nederlands kampioen koken geworden. Dit gebeurde in Zwolle
tijdens de Skills The Finals, het grootste beroepen-event van Nederland. Roy
woont in Ravenstein en is examenkandidaat zelfstandig werkend kok niveau 3.
Hij werkt op dit moment bij Jack’s Foodbar in Den Bosch. Eind september gaat
hij Nederland vertegenwoordigen op het Europees Kampioenschap. Dit vindt
plaats in Boedapest.

Uniek
Uniek is dat hij door zijn eigen docent Jeroen van den Heuvel uit Mill
gecoacht mag worden in het traject naar dit EK. Jeroen is namelijk dit jaar
voor de derde maal op rij namens ons land internationaal jurylid koken en
begeleid de uiteindelijke nationaal kampioen. “Wie er ook gewonnen zou
hebben, ik mocht deze leerling begeleiden en voorbereiden op dit EK,”
vertelt Jeroen van den Heuvel. Hij is docent consumptieve technieken bij ROC
de Leijgraaf. “Maar het is nu wel extra leuk dat Roy mee gaat naar Budapest,
ook naar deze Nationale finale heb ik hem mogen begeleiden.” Jeroen was
eerder jurylid voor het EK in Göteborg en het WK in Abu Dhabi. “Toen
begeleidde ik een leerling uit Breda en een leerling Amsterdam. Nu Roy
Nederlands Kampioen is, kunnen we dit alles nog intensiever voorbereiden.”

Talent

Stefan Hoeijmakers, net als Jeroen van den Heuvel docent consumptieve
technieken bij ROC de Leijgraaf, vertelt: “Roy is een echt talent. Ik heb
Roy enorm zien groeien. Hij is enthousiast, leergierig en vooral creatief.
Sinds 2 jaar zit Roy hier in Cuijk op school. De laatste maanden is hij echt
met sprongen vooruit gegaan. Dat is leuk om te zien. Niet alleen voor Jeroen
en mij als docenten, maar ook voor de rest van ons team. Wij zijn allemaal
erg trots op deze prestatie van Roy.”

Koken
Roy zelf is vrij rustig onder alle aandacht en complimenten. “Mijn broer is
kok en heeft een eigen cateringbedrijf. Al van jongs af aan wilde ik ook kok
worden. Na De Leijgraaf in Oss ben ik naar Cuijk gegaan om verder te leren.”
Zijn einddoel is om kok te worden bij een internationaal restaurant. “Ik
vind het enorm leuk om te experimenteren met kruiden en gerechten. De
Aziatische keuken is bijvoorbeeld erg leuk en heeft veel uitdagingen.” Een
eigen zaak hoeft voor hem niet. “Nee, laat mij maar lekker koken en in de
keuken bezig zijn, de zakelijke kant is niet direct mijn ding.”

Overtuigend winnaar
Roy wist zich na een aantal voorrondes te plaatsen voor de finales in Zwolle
met het hoogst aantal punten van alle kandidaten en was de te kloppen
favoriet. In een deelnemersveld van 8 kandidaten van verschillende scholen,
waaronder enkele niveau 4 leerlingen, trok Roy uiteindelijk aan het langste
eind in een drie daags durende kookwedstrijd. De leerlingen moesten elke dag
een 4 gangen menu bereiden met de meest uiteenlopende ingrediënten. Roy wist
deze wedstrijd met overtuigende scores te winnen. De jury roemde Roy om zijn
creativiteit, smaak en gedisciplineerde aanpak. “En zijn creativiteit zal
nog groeien,” vertelt Jeroen. “Want we hebben Roy een opleiding Patisserie
cadeau gedaan. Die geven we hier sinds dit schooljaar bij de Leijgraaf in
Cuijk.”

Wedstrijd

De afgelopen maanden deden ruim 10.000 mbo'ers bij Skills Heroes en bijna
10.000 vmbo’ers bij Skills Talents mee aan vakwedstrijden in verschillende
richtingen. Van automonteurs tot ICT-beheerders, verpleegkundigen en
schoonheidsspecialisten. Uiteindelijk kwalificeerden 350 vmbo-talenten en
ruim 650 mbo-talenten zich voor de nationale finales. Hier moesten zij
opdrachten uitvoeren in hun vakgebied die werden beoordeeld door experts uit
onderwijs en het bedrijfsleven.


Foto: Cockie Kremers – vlnr Stefan Hoeijmakers, Roy Scheffers en
Jeroen van den Heuvel