Deel dit artikel ‹ Terug

Aa en Maas verwijdert beverdammen in de Oeffeltse Raam

Geplaatst op: dinsdag 28 november 2017


Maandag 27 november heeft waterschap Aa en Maas uit de Oeffeltse Raam tussen gemaal Sambeek en Sambeekse dijk twee beverdammen verwijderd. De beverdammen zorgden voor acute wateroverlast. Door de grote hoeveelheid neerslag gisteren, dreigden aangrenzende percelen onder water te lopen. Om verdere wateroverlast als gevolg van de beverdammen te voorkomen, heeft het waterschap direct ingegrepen. Faunabeheereenheid Noord-Brabant had al toestemming gegeven om alle aanwezige beverdammen in de Oeffeltse Raam te verwijderen om wateroverlast te voorkomen.

Beverprotocol

Bevers zijn een beschermde diersoort en komen ook in de Brabantse natuurgebieden steeds vaker voor. De prachtige dieren zitten op meer dan 30 plekken in Zuidoost Brabant. Op plekken waar dat toelaatbaar is, zijn bevers meer dan welkom. Om te voorkomen dat ze voor wateroverlast zorgen, volgt het waterschap de beveractiviteiten. William de Kleijn, dagelijks bestuurslid: “De beverdammen waren al bij ons bekend. Hierdoor konden we situatie nauwgezet in de gaten houden en direct ingrijpen nu het nodig was. ” In overleg met provincie Noord-Brabant hebben de Brabantse waterschappen een beverprotocol opgesteld. Hierin staat beschreven welk afwegingskader het waterschap hanteert en wat de handelwijze is bij ingrijpen op locaties met bevers. Het doel van het protocol is om zorgvuldig en transparant te kunnen werken conform de Wet Natuurbescherming.

Werkzaamheden

Gistermiddag zijn de werkzaamheden uiterst voorzichtig uitgevoerd. De komende periode zullen ook de andere beverdammen uit de Oeffeltse Raam verwijderd worden. Hoewel deze beverdammen op dit moment niet zorgen voor wateroverlast, belemmeren ze wel de watertoevoer voor het Natura 2000 gebied. Ook voor het baggeren van de Oeffeltse Raam is het van belang dat de beverdammen worden verwijderd. Wanneer deze werkzaamheden plaatsvinden, is nog niet bekend.

Website:
www.aaenmaas.nl

advertentie