Deel dit artikel ‹ Terug

Genomineerde Dokter Peelen cultuurprijs; Henk Os

Geplaatst op: dinsdag 22 augustus 2017


De genomineerden voor de Dokter Peelen prijs zijn bekend.
Een van de vier genomineerden is kunstenaar Henk Os voor zijn onmisbare rol in de Kunstroute Holthees-Smakt.

De Kunstroute “op de grens van ..” opereert onder de vlag van de Stichting Mariakapel, die zich inzet voor de instandhouding van de fraaie kapel in Holthees. In mei dit jaar vond de achtste editie plaats waarbij langs een prachtige route door Holthees en Smakt op 43 prachtlocaties waar 48 kwaliteitskunstenaars hun beste werk tentoonstelden. Zo’n 2500 bezoekers hebben de route gelopen of gefietst. Een deel daarvan is twee of zelfs drie dagen in Holthees te gast geweest.

Van oprit naar instandhouding
‘In 2000 werd de Mariakapel van het bisdom naar een stichting overgebracht. Om deze in stand te houden moest er geld worden verdiend, onder andere door het organiseren van concerten en exposities. Zo werd er ook een kleine kunstmarkt georganiseerd. Dat marktje is uitgegroeid tot een Kunstroute waarbij verspreid over beide dorpen kunstwerken werden neergezet. Zo werd de vraag gesteld of er ook iets op mijn oprit mocht komen. Natuurlijk mocht dat. Maar bij de volgende editie heb ik gevraagd of ik niet iets van mezelf zou mogen laten zien. Zo ben ik van locatiehouder exposant geworden.
In 2011 was ik aan het wachten op de info over de Kunstroute, maar er kwam niks. Toen ik ging bellen bleek de stekker uit het evenement getrokken te zijn. De commissie had er geen zin meer in. Een met spoed samengestelde taskforce is er toen vol ingevlogen. De onder druk aangepaste formule waarin ik als ontwerper een centrale rol kreeg toebedeeld bleek succesvol. En zo vindt de exposant zich terug als organisator.
Met de ervaring groeit de visie op het evenement en ben je beter in staat om sturing te geven aan de noodzakelijke ontwikkelingen om het evenement te laten bloeien. Wij hebben ingezet op diversiteit en kwaliteit. Groei in getallen was op zich geen streven. Maar dat is wel wat er gebeurt: de route wordt steeds groter en indrukwekkender.

Kunstenaars op locatie

'We gaan met iedere kunstenaar naar diverse locaties kijken en proberen zodanige combinaties te maken dat de kunstenaar en de locatie elkaar versterken. Daar stoppen we veel energie in en dat leidt tot een groot aantal mini-exposities die het ieder voor zich waard maken om naar Holthees-Smakt te komen.
Dit jaar wilden we meer installatiekunstenaars een podium bieden. Om dat een beetje te sturen hebben we de kunstroute het thema “Iemandsland” meegegeven en de kunstenaars uitgedaagd om te werken binnen dat kader. Daar hebben de meesten vreselijk hun best voor gedaan en dat zie je terug in de beleving van de bezoeker.
We kregen veel complimenten over de opzet, de omgeving, het niveau en de benaderbaarheid van de kunstenaars. De enige klacht die ik een aantal keer heb gehoord: “Henk, het is te veel!”

Wat vindt u van de nominatie?
‘In eerste instantie dacht ik; Nee, ik moet niet genomineerd worden, maar de Kunstroute. Later was ik natuurlijk wel vereerd. Mensen in mijn kenniskring vroegen waar de nominatie exact voor was want ik heb binnen de gemeenschap wel meer rollen met culturele aspecten, zoals bij de fanfare die jaar 100 jaar bestaat, bij diverse projecten van de Dorpsraad en natuurlijk als grafisch ontwerper voor zowat iedere vereniging of organisatie in dit dorp. De Dr. Peelen commissie noemt echter specifiek de rol van organisator van de Kunstroute, mijn meest uit de hand gelopen hobby. Winnen in die hoedanigheid zou echt puur erkenning zijn voor mij en alle andere vrijwilligers en inwoners uit Holthees en Smakt. Want we doen dit echt met zijn allen!’

Meer weten over de Kunstroute?
www.mariakapel.nl
advertentie