Deel dit artikel ‹ Terug

Zoo Parc Overloon zet zich in voor Madagaskar

Geplaatst op: woensdag 4 april 2007


De natuur op Madagaskar is in nood. Vele bijzondere dier- en plantensoorten staan op het punt om voorgoed te verdwijnen. Daarom staat 2007 in veel Europese dierentuinen, aangesloten bij de Europese Vereniging van Dierentuinen en Aquaria (EAZA), in het teken van Madagaskar. De dierentuinen proberen mensen bewust te maken van de problematiek op het eiland en zamelen geld in om natuurbehoudprojecten op Madagaskar te steunen. De EAZA Madagaskar Campagne gaat vanaf 5 april in Zoo Parc Overloon van start.

Madagaskar is een eiland voor de kust van Afrika waar veel bijzondere dier- en plantensoorten voorkomen die nergens anders ter wereld voorkomen. Sinds de komst van de mens gaat het steeds slechter met de natuur op Madagaskar. Verschillende diersoorten zijn uitgestorven door overbejaging en momenteel worden zelfs hele ecosystemen vernietigd. Door de groeiende bevolking is steeds meer natuur op het eiland verdwenen. De oorspronkelijke begroeiing heeft plaats gemaakt voor weidegebieden en landbouwgrond. De bodem van Madagaskar is daar echter niet op ingesteld waardoor de vruchtbare grond door erosie wordt weggespoeld.

Het is dus tijd voor actie, vinden de Europese dierentuinen! Op 5 april zal het startsein voor de Nederlandse Madagaskar Campagne 2007 worden gegeven in Apenheul te Apeldoorn. Ook in Zoo Parc Overloon gaat de EAZA Campagne op 5 april van start. Onder de campagnenaam Go MAD! worden diverse activiteiten georganiseerd. Een bezoek aan de ringstaartmaki's en bamboemaki's, van oorsprong Madagassische dieren, kan natuurlijk ook niet uitblijven! Op het lemureneiland wanen bezoekers zich helemaal in Madagaskar wanneer ze oog in oog staan met de ringstaartmaki's en witgezichtmaki's.

Vanaf 5 april kunnen bezoekers van Zoo Parc Overloon zich over de problematiek op Madagaskar laten informeren bij een opvallend informatiepaneel waar ze tevens een donatie kunnen doen in een moneyspinner. Het ingezamelde geld gaat naar twintig geselecteerde natuurbehoudprojecten op Madagaskar. Op het paneel is precies te volgen hoeveel geld er is gedoneerd en waar het voor gebruikt kan worden. Zoo Parc Overloon zet zich op nog meer fronten in voor de natuurbehoudprojecten op Madagaskar. Vanaf 1 juni kunnen bezoekers bijvoorbeeld meedoen aan een spannende speurtocht. Daarnaast kunnen ze deelnemen aan een landelijke fotowedstrijd waarbij ze kans maken op een reis naar Madagaskar, gesponsord door Sawadee Reizen.

In Zoo Parc Overloon kunnen bezoekers aan iedereen laten zien dat ze zich willen inzetten voor de flora en fauna op Madagaskar door een speciale Go MAD! button te kopen. Met de opbrengst van deze buttons worden de Madagassische projecten gesteund. Daarnaast kan gesmuld worden van een heerlijk Go MAD! broodje waarvan de opbrengst eveneens naar de projecten gaat.
advertentie