Deel dit artikel ‹ Terug

Nieuwe Romeinse Weg

Geplaatst op: dinsdag 4 juli 2017


Ze zijn niet onopgemerkt gebleven de Romeinse helmen die op diverse straten in het Land van Cuijk op magische wijze op het asfalt verrezen.

Diverse theorieën staken de kop op; vandalisme, hekserij, een rare grap. Maar nee, het is een nieuwe interactieve fietsroute in het Land van Cuijk!

De gemeenten Cuijk en Boxmeer hebben een fietsroute uitgezet langs de Romeinse weg. De route volgt de fietsknooppunten die door genummerde borden zijn aangegeven. Daar waar de Romeinse vaandels, informatieborden en Romeinse helmen in het wegdek zijn aangebracht, fietst u op de Romeinse weg. Waar de route afwijkt van het Romeinse tracé, komt u door het prachtige landschap van de Maasheggen.

De fietsroute heet de Via Valentiniana, naar de Romeinse keizer Valentinianus. Hij investeerde veel in de infrastructuur en bracht voor een korte periode weer rust in het Romeinse Rijk. Waarschijnlijk heeft Valentinianus in 368 na Chr. in eigen persoon Ceuclum (Cuijk) bezocht om zijn werk te inspecteren. U treedt dus in de voetsporen van de keizer!

Deze Romeinse weg tussen Cuijk en Boxmeer is in samenwerking met Provincie Noord Brabant, Gemeente Cuijk en Gemeente Boxmeer tot stand gekomen. Aan dit project hebben vol enthousiasme gewerkt; The Missing Link voor tekst en afbeeldingen, ontwerp paneel Berry Hermans uit Cuijk en ontwerp kaart en website Cybox internet & communicatie uit Boxmeer.
advertentie