Deel dit artikel ‹ Terug

'Dorpskracht', hèt nieuwe kunstwerk op de Markt in Mill

Geplaatst op: woensdag 21 juni 2017


Beeldende kunstenaars hebben de gelegenheid gekregen om een ontwerp te maken voor een kunstwerk in Mill. De Markt in Mill is dè locatie waar begin volgend jaar het winnend kunstwerk een blik moet vangen. In de voorlaatste ronde heeft de meerderheid van het digitale inwonerspanel met 55% positief gestemd op het kunstwerk “Dorpskracht” van Karin Colen.

Dinsdag 20 juni 2017 heeft het college van Burgemeester en Wethouders de verantwoordelijkheid waargenomen door een eindtoets. Hiermee valt het definitieve besluit om Karin Colen de opdracht te geven tot uitvoering. Veel inwoners uit de gemeente Mill en Sint Hubert zullen in het vervolg medewerking verlenen door zich te laten fotograferen. Hun silhouet wordt in het kunstwerk verwerkt.

De Markt in Mill
Al bij de planvoorbereiding voor de Markt is enkele jaren geleden, op voorstel van de betrokken landschapsarchitect de plek bepaald. Dat proces werd begeleid door een klankbordgroep van belanghebbenden en burgers. Daarbij zijn geen noemenswaardige reacties gekomen die tot een andere keuze hebben geleid dan de gemarkeerde plek op de Markt in Mill, het plein tegenover de kerk aan de Burgemeester Verstraatenlaan.

In het kader van de planontwikkeling heeft de gemeenteraad destijds al op algemene gronden een budget beschikbaar gesteld en aan het college de opdracht gegeven een kunstwerk te realiseren.

Extern advies
Om het college te helpen bij de keuze heeft de gemeente Mill en Sint Hubert een kunstadviescommissie, bestaande uit kundige, geïnteresseerde burgers aangevuld met twee evenzo geïnteresseerde en betrokken ondernemers uit het centrum van Mill onder voorzitterschap van de burgemeester.

De Kunstcommissie heeft veel tijd en energie gestoken in de selectie van de kunstenaars. Van in totaal 28 belangstellende is men via presentaties en intensief beraad uiteindelijk tot een selectie van drie kunstenaars gekomen. Deze kunstenaars zijn doorgegaan voor de publieke eindronde in het digitale inwonerspanel.

Voor alle extra kennis die nodig en wenselijk is, heeft de gemeente een specialistische adviseur van het Brabants kennis centrum kunst en cultuur (bkkc) erbij betrokken.

De kunstcommissie heeft de opdracht en de keuze-procedure uitgewerkt.  
advertentie