Deel dit artikel ‹ Terug

Première Kristians Prelude in EYE Amsterdam

Geplaatst op: dinsdag 20 juni 2017


Muziekdocumentaire over ziekte en vriendschap

Het leven van de jonge muzikant Kristian Strik verandert eind 2016 drastisch als hij voor de tweede keer aan een hersentumor geopereerd moet worden. Vriend en Filmacademie-protegé Winand Derks van de Ven maakte hierover de intense muziekdocumentaire Kristians Prelude. Op 27 juni gaat de film in première in EYE Filminstituut Amsterdam.

Kristians Prelude is een ontroerend realistische documentaire over muziek, vriendschap en ziekte. De film is een co-productie van de Nederlandse Filmacademie en AVRO-TROS en gaat in première tijdens het Keep An EYE Filmacademie Festival (27 juni tot en met 1 juli) in EYE Filminstituut, Amsterdam.

Ondanks het zware onderwerp, inspireert de documentaire dankzij de eigenzinnige levensvisie van de hoofdpersoon. Kristian is 23 jaar en bijna afgestudeerd aan de Rockacademie Tilburg, schrijft eigen muziek en bracht in januari met zijn band The Naked Sweat Drips debuutalbum Psycho Sister uit. Het is haast niet te bevatten dat hij kort daarvoor voor de tweede keer wordt geteisterd door een hersentumor.

Dramatische wending
De tumor, die tegen het motorische gedeelte van de hersenen aanzit, werd succesvol operatief verwijderd. Na een kortstondige periode van opluchting volgt echter een dramatische wending. De tumor in zijn hoofd blijkt agressiever dan vooraf werd gedacht. Hij ondergaat hierom nabehandeling, bestaande uit bestraling en een chemokuur. Langzaam wordt de behandeling van de ziekte zichtbaar. Naarmate de situatie vordert, verandert Kristians kijk op het leven.

Belangrijke rol voor muziek
Vriend, bandlid en Filmacademie-protegé Winand Derks van de Ven wordt dusdanig geraakt dat hij een documentaire aan het verhaal wil wijden.

De regisseur verklaart zijn beweegredenen hiervoor: "Kristian en ik maken al zeven jaar samen muziek. Wat er met hem is gebeurd, bewijst voor hem en voor mij dat je de kans loopt dat je leven zomaar voorbij is. Er is niets te kiezen: je moet het leven leiden zoals je het zelf wilt. Als je weet dat de dood het absolute einde is en er daarna niks meer bestaat, moet je nu het maximale uit je leven halen. Muziek is ontzettend belangrijk voor Kristian. Het is inspirerend om te zien wat muziek voor hem betekent en hoe hij hier zijn kracht uithaalt. Zijn concentratie en doorzettingsvermogen om muziek te maken, komen ook bij de revalidatie terug. Ik wil de toeschouwer laten zien wat voor belangrijke rol muziek kan hebben in iemands leven."

Vertoningen
Kristians Prelude gaat in première tijdens het Keep An EYE Filmacademie Festival en draait van 27 juni t/m 1 juli 2017 in EYE Filminstituut, Amsterdam. Kaarten zijn te koop via www.eyefilm.nl of aan de kassa van EYE, IJpromenade 1, 1031 KT Amsterdam.

Voor informatie over de film en Kristians band The Naked Sweat Drips www.kristiansprelude.nl en www.thenakedsweatdrips.com.  
advertentie