Deel dit artikel ‹ Terug

Land van Cuijk ambassadeurhoveniers bijeen in klooster Velp

Geplaatst op: maandag 15 mei 2017


Hoewel de meeste tuinbezitters nog steeds de voorkeur geven aan een gemakkelijke, onderhoudsarme en barbecuevriendelijke tuin, lijkt de klimaatbestendige, levende tuin aan een opmars bezig in het Land van Cuijk. De acht ambassadeurhoveniers die afgelopen woensdag de klimaatbestendigheidsinfoavond bezochten zijn vastbesloten om deze opmars een verdere boost te geven. Vier van hen wonnen een €1000,-voucher voor het realiseren van een klimaatbestendige tuin.  

De hoveniers, komend uit onder andere Beugen, Wanroij en Langenboom, kwamen bijeen in het inspirerende Kapucijnenklooster in Velp (bij Grave). Daar werden zij uitgebreid bijgepraat over de laatste ontwikkelingen op het gebied van klimaatbestendige en levende tuinen, over de zeer aantrekkelijke stimuleringsregeling van het Waterschap Aa & Maas om iets goeds te doen met water en groen en over nieuwe systemen van steenwol om je regenwater in de tuin te infiltreren.  

€1000,-vouchers
Aan het eind van de bijeenkomst vond de verloting plaats van de €1000,-vouchers die de hoveniers mogen besteden aan maatregelen die zorgen voor een klimaatbestendiger tuin (zoals waterberging, droogteresistentie beplanting, tegengaan hittestress, vergroten biodiversiteit). De prijswinnende hoveniers zijn Berly Fleur uit Overloon, Frank van Diepenbeek uit Langenboom, BT Hoveniers uit Rijkevoort en het Groenkompas uit Vierlingsbeek.

Marion Vermeulen van De Buitenkamer, die de avond in goede banen leidde, stelde na afloop tevreden vast dat niet alleen de prijswinnaars met een goed gevoel van de bijeenkomst vertrokken, maar dat ook de andere hoveniers veel aan de avond hebben gehad: "los van de interessante presentaties is deze kennisavond ook erg goed geweest voor het enthousiasme bij de groenprofessionals. Het toont aan dat ze actief bezig zijn met meer groen en blauw".  

Volgend jaar zijn de gerealiseerde, klimaatbestendige tuinen te bewonderen tijdens de eerste open Klimaatproof tuinendag. Wellicht (en hopelijk) stelt dan ook het Kapucijnenklooster uit Velp haar fantastische kloostertuin open. De rust en inspiratie die van deze tuinen uitgaat, zal veel Land van Cuijkers ongetwijfeld aanzetten tot het klimaatbestendiger maken van hun tuin.  

Klimaatproject Land van Cuijk
De gemeenten in het Land van Cuijk werken samen met het Waterschap Aa en Maas en de provincie Noord-Brabant aan het klimaatbestendig maken van de regio. In 2030 moet Land van Cuijk bestand zijn tegen te nat, te droog en te warm. De openbare ruimte, maar ook woningen en de particuliere tuinen. Met de eenmalige vier vouchers van 1000 euro krijgt de particuliere tuinbezitter een eerste, krachtige  impuls.  

Meer info over de regeling van Waterschap Aa&Maas  
advertentie