Deel dit artikel ‹ Terug

Expositie Marijke Kuiphuis in Museum Het Petershuis

Geplaatst op: donderdag 4 mei 2017


PUUR Glas
Glasfusion van Marijke Kuiphuis in Museum Het Petershuis

GENNEP - Met als motto: “Kleurrijk, transparant, open en toegankelijk; zó Puur, zo Marijke Kuiphuis”, exposeert Marijke Kuiphuis haar glazen objecten rondom de thema’s ‘mensen’, ‘bloemen’ en ‘abstracte werken’ in Museum Het Petershuis. De tentoonstelling ‘PUUR Glas’ omvat staande- en wandobjecten, schalen en sieraden. De glaswerken zijn doorgaans opgebouwd uit een veelheid aan vrolijke, bonte kleuren maar ze kunnen ook ingetogen zijn. Kenmerkend voor al haar werk zijn de vloeiende lijnen en het warme kleurenverloop. Vooral als er (zon-)licht op valt stralen de werken warmte uit en ontstaat een vrolijk spel van gekleurde schaduwen op de wand of de ondergrond.

Verrassende effecten
De inspiratie voor haar ontwerpen vindt Marijke voornamelijk in de natuur en bij dagelijkse dingen. Een fraaie veer, een bloemknop of een vrolijk kind kunnen het begin zijn van een prachtig nieuw kunstwerk. Het experimenteren met nieuwe kleuren glas en andere materialen die aan het glas worden toegevoegd, zoals koperdraad of metaalfolie, zorgen telkens voor verrassende effecten. De glasobjecten van Marijke Kuiphuis zijn gemaakt van puur glas, een mengsel van zand, soda, kalium en kalk. Bij de hiertoe gehanteerde techniek “glasfusen” worden kleine glasdelen tot een groter geheel samengesmolten. Alle delen worden uit gekleurde platen gesneden en verwerkt in een compositie. Bij een temperatuur van ruim 800 graden vloeien de delen in de glasoven weer samen tot één geheel. Afhankelijk van de vorm van het glaswerk, wordt het werk voor een tweede keer gestookt zodat het de vorm van de mal kan aannemen.

De heldere kleuren maken het werk expressief en contrasterend. Door haar jarenlange ervaring en de drang om steeds weer iets nieuws te maken, ontstaan de meest verrassende creaties. Marijke Kuiphuis woont en werkt in het kunststadje Ootmarsum, waar zij haar atelier en een eigen galerie heeft.

De expositie PUUR Glas is van 14 mei tot en met zondag 11 juni te zien in Museum Het Petershuis, Niersstraat 2, 6591CB Gennep. De officiële opening is op zaterdagmiddag om 15:00 uur. Het museum is geopend van woensdag tot en met zondag tussen 13.30 tot 17 uur. De toegang is gratis. Meer informatie: www.museumhetpetershuis.nl.