Deel dit artikel ‹ Terug

De etsen van Rembrandt

Geplaatst op: donderdag 4 mei 2017


In het kader van het jubileum 400 jaar stadhuis Gennep zijn dit jaar in en rondom het historische stadhuis diverse activiteiten rond dit thema opgezet. Zo staan er het hele jaar door lezingen op het programma die op een grote publieke belangstelling mogen rekenen. Na vier succesvolle lezingen verzorgt drs. Reggy Havekes - Van Creij donderdag 18 mei de lezing 'De etsen van Rembrandt' in de raadzaal van het stadhuis. 
Waarom werden de etsen van Rembrandt Harmenszoon van Rijn (1606-1669) zo bewonderd? Wat maakten ze zo vernieuwend? En hoe werd daar in de zeventiende eeuw tegenaan gekeken? Om dit duidelijk te maken, gaat Havekes kort in op de techniek van het etsen en de ontwikkeling daarvan. Ze doet dit aan de hand van etsplaten van de Ottersumse kunstenaar Geert Vullings, waarvan in 2016 nog etsen te zien waren in Museum het Petershuis in Gennep. 

Hierna bespreekt de Boxmeerse kunsthistorica diverse etsen van Rembrandt thematisch om duidelijk te maken waarom de etsen van deze Hollandse kunstenaar zo bijzonder zijn. Landschappen, (zelf)portretten en de genre-etsen van de kunstenaar passeren de revue. Op technisch gebied laat ze zien hoe Rembrandt door het gebruik van een intense licht-donker-contrast een enorme dramatiek in zijn etsen weet te leggen en hoe hij in de virtuositeit van zijn gebaar, mensen en scènes levendig en realistisch af weet te beelden. Rembrandt was hier zo’n meester in, dat hij hiermee van grote invloed is geweest op de ontwikkeling van de etskunst in zijn eigen tijd en in het Europa van de eeuwen daarna. 

De lezing begint om 20.00 uur en is gratis bij te wonen. De Raadzaal is om 19.30 uur open. In verband met het beschikbaar aantal plaatsen is het noodzakelijk vooraf te reserveren via m.leideritz@planet.nl  
advertentie