Deel dit artikel ‹ Terug

Balinese Christelijke kunst in Martinuskerk Cuijk

Geplaatst op: vrijdag 21 april 2017


Onder de titel 'De Bijbel in Balinees gewaad' exposeert de Stichting Zendingserfgoed van 7 mei t/m 7 juli 2017 aquarellen, pentekeningen en batiks van de christelijke Balinese kunstenaar Nyoman Darsane in de H. Martinuskerk in Cuijk. Darsane vertaalt traditionele Balinese kunsten naar de Bijbelse inhoud. Hij is een veelzijdig kunstenaar. Behalve schilder is hij architect, danser en gamelan-speler.

Nyoman Darsane is een internationaal vermaard Balinees kunstenaar, waarvan een aantal werken tijdelijk in Cuijk ten toon worden gesteld. Hij groeide op vlakbij het om zijn Balinese schilderkunst bekende kunstenaarsdorp Ubud in een Hindoe gezin en de cultuur van die godsdienst. Nog tijdens zijn studietijd aan de kunstacademie van Semarang ging hij over naar het christendom. Vanaf die tijd vertaalde hij de traditionele Balinese kunsten naar de Bijbelse inhoud.
Darsane is een veelzijdig kunstenaar: architect die kerken in traditionele Balinese stijl ontwerpt, danser die traditionele Balinese dans op Bijbelse thema’s toepast, bespeler en componist van gamelan muziek, ontwerper van christelijke wayang poppen en schrijver van wayang spelen, ontwerper van batiks en schilder in vele technieken.

Op de tentoonstelling zijn een aantal aquarellen, pentekeningen en batiks te zien zowel met Bijbelse voorstellingen maar ook van alledaagse taferelen van Bali. In de werken vinden we vaak de dialoog tussen de beide godsdiensten hindoeïsme en christendom terug. Kleurgebruik en stijl zijn onmiskenbaar Balinees maar van een zeer verfijnde techniek.

Opening expositie
De tentoonstelling wordt op zondag 7 mei om 15.00 uur geopend met een korte lezing door Huub Lems, verbonden aan het Zendingserfgoedhuis te Zuidland, de organisator van de tentoonstelling. Hij zal ingaan op de Balinese schilderkunst in het algemeen en de christelijke kunst in het bijzonder, waarbij met name Nyoman Darsane nader toegelicht wordt. Aansluitend geeft hij een rondleiding.
Belangstellenden zijn van harte welkom.

Expositie De Bijbel in Balinees Gewaad
7 mei t/m 7 juli 2017
Sint Martinuskerk
Kerkstraat 8, 5431 DH Cuijk

De openingstijden zijn:
Woensdag t/m zaterdag 13.00 - 16.00 uur
Zondag 12.00 - 16.00 uur
De expositie is gratis toegankelijk. 
advertentie