Deel dit artikel ‹ Terug

Prachtig pianoconcert van Reinbert de Leeuw en het fenomeen Belcanto a.s. zondag bij Roepaen.

Geplaatst op: vrijdag 22 januari 2010


Een bijzonder moment dit seizoen in de Kapel van Roepaen :
Reinbert de Leeuw die werken van Listz komt spelen.

Reinbert de Leeuw is in de hedendaagse muziekwereld een alom bekende en gerespecteerde verschijning. Hij werd geboren in Amsterdam en studeerde piano en muziektheorie aan het Amsterdamse Conservatorium, gevolgd door zijn compositiestudie bij Kees van Baaren aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Als uitvoerend musicus (pianist, dirigent en componist) zijn Reinbert de Leeuw's activiteiten zeer uitgebreid. In 1972 heeft hij aan de wieg gestaan van de Rondom serie en sinds de oprichting in 1974 is Reinbert de Leeuw vaste dirigent van het Schönberg Ensemble. Hij dirigeert naast het Schönberg Ensemble regelmatig andere kamermuziekensembles en de belangrijke Nederlandse orkesten zoals o.a. het Koninklijk Concertgebouworkest, het Residentie Orkest, Rotterdams Philharmonisch Orkest en de orkesten van de Nederlandse Radio.

Hij heeft tournees gemaakt door de meeste Europese landen, de Verenigde Staten, Canada, Japan en Australië en heeft opgetreden tijdens de bekendste festivals zoals in Berlijn, Edinburgh, Aldeburgh, Parijs, Tokyo en Warschau. Naast zijn activiteiten als dirigent is Reinbert de Leeuw ook als pianist nog immer actief. Hij is regelmatig te beluisteren met solorecitals en in diverse kamermuziekbezettingen. Van Reinbert de Leeuw zijn natuurlijk ook vooral ook zijn Erik Satie uitvoeringen bekend. Hij komt nu naar Roepaen met een Liszt programma. Hij zal o.a. Lugubre Gondola 1 en 2, Historische Hongaarse portretten en Via Crusis spelen.

Guido Belcanto met : Ik zou mijn hart willen weggeven"
Men noemt Guido Belcanto wel eens respectvol de Koning van het Vlaamse Levenslied maar zelfs deze ‘oververdiende’ eretitel doet hem eer tekort. Een groot deel van zijn oeuvre wortelt weliswaar in de traditie van het levenslied maar in zijn muziek horen we evengoed echo’s uit het Franse chanson, kleinkunst, oude rock'n roll, folk en blues.

Begin jaren ’90 was Guido even wereldberoemd in Nederland en zijn thuisland België. Met Henny Vrienten maakte hij een prachtig album met de briljante titel: ‘Plastic Rozen Verwelken Niet’. Het bezorgde Guido een cultstatus bij vele muziekliefhebbers in Nederland. Waarom het succes in Nederland niet bleef weet niemand. In België is hij altijd wereldberoemd in Vlaanderen gebleven. Zijn theaterprogramma’s zijn steevast uitverkocht en zijn albums vinden gretig aftrek. Nu is Guido eindelijk weer terug in Nederland. Guido is uniek en laat zich met niemand vergelijken. ‘The missing link tussen de Zangeres Zonder Naam en Mink DeVille’ of ‘De Vlaamse Bob Dylan’, wordt wel eens gezegd.

Op Guido's langverwachte nieuwe plaat (zijn tiende) hoort u waarom Guido het best bewaarde geheim is van de Nederlandstalige muziek. Belcanto zelf is opgewonden over zijn nieuwe werkstuk, hij noemt het "de plaat die ik ABSOLUUT moest maken voor ik mijn laatste adem zou uitblazen".