Deel dit artikel ‹ Terug

Buitenspeeltuin vindt definitieve plek in het Museumpark in Overloon

Geplaatst op: maandag 10 april 2017


Eindelijk is er een einde gekomen aan de zoektocht naar een geschikte locatie voor de toekomstige speeltuin in de gemeente Boxmeer. De realisatiefase is in zicht. De Stichting Recreatie en Meer, een burgerinitiatief bestaande uit een grote groep enthousiaste vrijwilligers, zet zich al bijna twee jaar belangeloos in om een unieke grote “groene” speeltuin te realiseren die een trekpleister voor de gemeente Boxmeer zal zijn. Deze speeltuin zal niet alleen een aanwinst zijn voor de inwoners van de gemeente Boxmeer maar zal zeer zeker het toerisme en de saamhorigheid hier in de regio versterken.

Het wordt een speeltuin die voor iedereen gratis toegankelijk zal zijn en die ook voor minder validen mensen goed begaanbaar zal zijn. Het plan omvat niet alleen de realisatie van een speeltuin. Het recreatiepark zal een plek worden die symbool staat voor een nieuwe participatiesamenleving, waar verbondenheid, saamhorigheid, zorg voor elkaar, duurzaam contact en gezondheid de belangrijkste sleutelwoorden zijn.

Gefaseerd
Het totale plan bestaat uit drie fases. Fase één heeft betrekking op de realisatiefase van de speeltuin, in de tweede fase zullen er dagbestedingplaatsen worden gecreëerd en in de laatste derde fase zal een kinderboerderij bij het gehele project worden betrokken. Er zijn diversen locaties bekeken, geanalyseerd en aan een quickscan onderworpen. In eerste instantie ging de voorkeur uit naar een locatie binnen de kern van Boxmeer. Helaas hebben we van de kern af moeten wijken omdat geen enkele aangewezen locatie binnen de kern van Boxmeer geschikt genoeg was om het totale project in de drie bovengenoemde fases tot stand te brengen. De Stichting wil niet alleen een speeltuin realiseren maar een ontmoetingsplek voor de gehele samenleving (validen/invaliden, jongeren/ouderen) waar uiteindelijk arbeidsplaatsen worden gecreëerd voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, heeft de stichting moeten uitwijken naar een kerkdorp binnen de gemeente Boxmeer.
Uiteindelijk heeft de Stichting wegens financiële onhaalbaarheid als gevolg van diverse noodzakelijk infrastructurele aanpassingen de vorige beoogde locatie gelegen naast restaurant de OverBeek te Vierlingsbeek vaarwel moeten zeggen. Daarom is de stichting dan ook erg enthousiast om te vertellen dat er op het laatste moment toch nog een definitieve locatie gevonden is.

Museumpark
De toekomstige speeltuin zal gevestigd worden in het museumpark van het Oorlogsmuseum grenzend aan de oude entree (kassa) van het park. Het bestuur staat te popelen om die schop eindelijk in de grond te krijgen, want (bijna) niets houdt ze nog tegen. Het bestemmingsplan hoeft niet gewijzigd te worden, een quickscan hoeft niet uitgevoerd te worden, het bruikleen contract is opgesteld en ligt voor goedkeuring bij de jurist. Alle lichten staan op groen om met de sponsorgesprekken te beginnen en de fondsen en subsidies aan te vragen om ruim twee ton bijeen te krijgen om de speeltuin ook daadwerkelijk gerealiseerd te krijgen. Daarbij hoopt de stichting natuurlijk ook op een mooi bedrag als startersubsidie vanuit de Gemeente Boxmeer.

Onthulling
Woensdag 19 april om 16.00 uur zal de kinderraad van de speeltuin de naam van de speeltuin onthullen op de locatie in het Museumpark. De kinderraad is een groep enthousiaste kinderen die vanaf het begin af aan mee heeft gedacht hoe de speeltuin er uit moet komen te zien en die met verschillende acties geld heeft ingezameld om de speeltuin te kunnen financieren. Bijna een jaar geleden is er aan de inwoners uit de gemeente gevraagd om mee te denken over een unieke en passende naam voor de speeltuin. Uit de meer dan 100 inzendingen heeft de kinderraad de mooiste naam gekozen. Naast de onthulling van de naam, zal de winnaar een prijsje uitgereikt krijgen. De stichting rekent op veel belangstelling en hoopt dat veel kinderen naar de locatie Museumpark komen om te horen welke naam de speeltuin gaat krijgen. 
advertentie