Deel dit artikel ‹ Terug

Crowdfunding Maquette Motte-burcht

Geplaatst op: donderdag 16 maart 2017


Brabants Landschap wil samen met Stichting Myllesheem en Kasteel Tongelaar een maquette realiseren die Tongelaar laat zien in de tijd van de Noormannen; een spannende tijd met dreigende invasie.
Daarbij vragen ze uw hulp!

Dreiging van de mannen uit het Noorden …
Tijdens een opgraving in 1964 zijn bij Kasteel Tongelaar, in de wei ‘het Mot’ funderingen gevonden van een versterkt huis. Al in de negende eeuw lag in de uitgestrekte, rivierrijke bossen van Tongelaar een versterkte motte-burcht. Deze burcht was gemaakt van hout, op een hoge aarden heuvel, gebouwd om dekking te zoeken tegen de Noormannen. Je moet je voorstellen dat de Maas maar 5 kilometer hier vandaan ligt en Tongelaar op een natuurlijke verhoging in het moeras. Vlak na de dood van Karel de Grote begon de invasie van de Noormannen met rooftochten door de Maasstreek als gevolg. Dit duurde twee eeuwen lang, ook wel de ‘IJzeren Eeuwen’ genoemd (800-1000).

Asterix en Obelix
Dit eerste begin van kasteel Tongelaar was dus een houten vesting, met wat boerderijtjes en een uitkijktoren; de vluchtburcht. Het zag er een beetje uit zoals het dorpje van Asterix en Obelix. Om dit stukje geschiedenis op levendige wijze beeldend te maken wil Brabants Landschap samen met Stichting Myllesheem en Kasteel Tongelaar een maquette laten maken door kunstenaar Paul de Maat. Deze maquette, op kindhoogte, zal naast het info-punt van Myllesheem en Brabants Landschap in het kasteel komen te staan, waar het voor iedereen tijdens openingstijden gratis toegankelijk is.

Doneren ‘voordekunst’
Met uw donatie draagt u bij aan de realisatie van de maquette, compleet met landschap, dieren, boerderijen en gevaarlijke Noormannen, verschanst in de bossen. De actie loopt van 10 maart t/m 18 april op de crowdfundingssite ‘Voor de Kunst’. Er zijn leuke beloningen als dank. Doneer eenmalig een bedrag via www.voordekunst.nl en draag direct uw steentje bij. Volg alle ontwikkelingen via Facebook of onze websites en blijf op de hoogte.

www.brabantslandschap.nl en www.kasteeltongelaar.nl

Heemkundekring Myllesheem heeft haar eigen kamer in het kasteel, samen met het info-punt van Brabants Landschap. Er is een vaste presentatie over het kasteel, haar geschiedenis en over de natuur. Het info-punt is elke zaterdag en zondag van 10 tot 17 uur te bezoeken.
advertentie