Deel dit artikel ‹ Terug

Bronzen Leeuw voor de heer Ger Graat

Geplaatst op: dinsdag 19 januari 2010


Op zondag 17 januari a.s. wordt de gemeentelijke onderscheiding ‘Bronzen Leeuw’ toegekend aan de heer Ger Graat. De heer Graat ontvangt de Bronzen Leeuw vanwege zijn jarenlange inzet voor de gemeenschap van Cuijk op cultureel gebied. Met zijn innemende persoonlijkheid en op zijn eigen bescheiden wijze heeft de heer Graat gedurende vele jaren zijn kennis en kunde ten dienste gesteld van de gemeenschap. Met name voor het behoud van de geschiedenis van deze regio heeft de heer Graat veel werk verzet. De Bronzen Leeuw wordt uitgereikt door wethouder Jan Donkers rond 20.30u tijdens de uitreiking van de Cuijkse Cultuurprijs 2009 in de schouwburg in Cuijk.

De bijdrage van de heer Ger Graat aan de Cuijkse gemeenschap is indrukwekkend. Sinds 1990 houdt hij zich in het BHIC bezig met archiefonderzoek, onder andere stamboomonderzoek. In de loop der jaren is hij een deskundige in oude geschriften geworden en hij is altijd bereid om vragen van medewerkers en bezoekers te beantwoorden of om dingen uit te zoeken. Vanaf 1995 is de heer Graat wekelijks te vinden in de pastorie van de Sint Martinuskerk. Hier schoont hij het archief op en sorteert het, waarna hij het overbrengt naar het Brabants Historisch Centrum. Ook in het erfgoedcentrum van Sint Aegten in het Kruisherenklooster in Sint Agatha verricht hij archiefonderzoek en leidt hij groepen rond. Ook werkt hij hier aan de vertaling van een Latijns woordenboek.

In 2000 is aan alle inwoners van Haps het boek ‘400 jaar Parochie en 100 jaar kerk van Haps’ uitgereikt; de heer Graat is auteur van dit boek. Gedurende meer dan 20 jaar is de heer Graat vrijwilliger bij museum Ceuclum, zowel op bestuurlijk als op uitvoerend vlak. Hij bezit veel kennis over de geschiedenis van Cuijk en Land van Cuijk. Hij heeft het leven van Ridder Jan van Cuijk en diens familie uitgebreid beschreven en heeft een grote bijdrage geleverd aan de activiteiten rond de herdenking van het 700e sterfjaar van Jan van Cuijk.

Sinds 2003 is de heer Ger Graat bestuurslid van de KBO in Haps en vanaf februari 2009 is hij vice-voorzitter. Hij vertegenwoordigt de KBO Haps in de Dorpsraad Haps en is afgevaardigde in de sector Educatie van de Stichting Welzijn Ouderen Cuijk.

De Bronzen Leeuw wordt toegekend en uitgereikt als blijk van waardering en erkentelijkheid aan hen die zich op cultureel, educatief, maatschappelijk of sociaal terrein bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor de gemeenschap van Cuijk. De Bronzen Leeuw is een replica van de leeuw die op een zuil voor het gemeentehuis van Cuijk heeft gestaan.
advertentie