Deel dit artikel ‹ Terug

Spelersgroep ‘Weg van mijn wijk’ wint cultuurprijs 2009 Gemeente Cuijk

Geplaatst op: dinsdag 19 januari 2010


Zondagavond 17 januari is in de Schouwburg Cuijk de derde cultuurprijs uitgereikt door wethouder Jan Donkers aan de spelersgroep ‘Weg van mijn wijk’. In totaal waren er zeven personen/instellingen genomineerd. De aanmoedigingsprijs ging naar de Werkgroep Haps’ Heem.

Doelstelling en criteria
Het doel van de cultuurprijs en de aanmoedigingsprijs is het belonen van inwoners, verenigingen of stichtingen uit de gemeente Cuijk die op het gebied van cultuur of culturele activiteiten een bijzondere prestatie hebben geleverd. Inwoners van de gemeente konden zelf personen of instellingen voordragen voor de prijzen. De kunstcommissie trad op als jury en kwam unaniem tot de selectie van twee zeer bijzondere groepen die elk op hun gebied een bijzondere prestatie hebben geleverd, namelijk de spelersgroep ‘Weg van mijn wijk’ voor de cultuurprijs en de werkgroep Haps’ Heem voor de aanmoedigingsprijs. De volgende criteria werden gehanteerd:
Het betreft een inwoner of instelling uit de gemeente Cuijk;
Het is promotioneel van grote waarde voor de gemeente Cuijk;
Het is vernieuwend;
Het trekt veel (nieuw) publiek.

Cultuurprijs 2009 gemeente Cuijk
De cultuurprijs 2009 bestaat uit een oorkonde en een geldbedrag van € 500,-. De jury heeft voor de toekenning de volgende onderbouwing:
“De spelersgroep "Weg van mijn Wijk" heeft een culturele prestatie neergezet waar velen van binnen en buiten de Valuwe van genoten hebben. In scènes die voor ieder herkenbaar waren werd het leven van alledag in een multiculturele wijk geschetst. Op die manier is spelenderwijs een belangrijke bijdrage geleverd aan het revitaliseringsproces en het zou mooi zijn als dit aanleiding zou geven voor meer begrip voor de verschillen in de wijk en vooral ook meer zicht zou geven op de overeenkomsten tussen de verschillende groepen. Een initiatief dat voor de wijk behouden moet blijven en in andere wijken navolging verdient.”
Vorig jaar won Pleuni Schoenmaker-Hoving de tweede Cultuurprijs gemeente Cuijk.

Aanmoedigingsprijs
De aanmoedigingsprijs bestaat uit een oorkonde en een geldbedrag van € 250,-. Hierbij heeft de jury gekeken naar een activiteit uit 2009, die een vervolg of aanmoediging verdient en voor de gemeente op cultureel gebied een aanwinst is.
“Het initiatief van Haps’ Heem om de heemkunde in Haps nieuw leven in te blazen is uitgemond in de presentatie van een boek, waarmee alles over Haps wel gezegd schijnt te zijn. En niet alleen over Haps. Er worden vele verbindingen gelegd met de wijde omgeving. Daarmee is het uitkomen van dit boek een gebeurtenis van groot historisch, maar zeker ook van cultureel belang voor de hele gemeente Cuijk en het Land van Cuijk. In het woord vooraf stelt de voorzitter van Haps’ Heem dat er nog vele uitdagingen zijn en met deze prijs wil de jury Haps’ Heem aanmoedigen om verder te gaan.”
Afgelopen jaar won de Orkestklas van het Merletcollege de Aanmoedigingsprijs.

Cultuurrijke avond
De uitreiking van de prijzen vond plaats tijdens een druk bezochte cultuurrijke avond in de Schouwburg Cuijk. Er waren optredens van theatergroep Ratjetoe, de Merletband, toneelgezelschap Weg van mijn Wijk, dwarsfluitist Pip van Steen, pianiste Janna Maas, pianist Marcel Siebers, de streetdancegroep van kunstencentrum Meander, akoestisch trio Pulse en de Cuijkse harmonie Gaudete in Domino.

Cultuurprijs 2010
Volgend jaar zal er weer een cultuurprijs en aanmoedigingsprijs worden uitgereikt. Eind 2010 volgt hierover meer informatie.
advertentie