Deel dit artikel ‹ Terug

Atelierontmoetingen staan aan de basis van groepsexpositie in Museum Het Petershuis

Geplaatst op: dinsdag 19 januari 2010


Een maandelijkse ontmoeting in het atelier van één van hen vormt de aanleiding voor een groepsexpositie van zes regionale kunstenaars in Museum Het Petershuis in Gennep. De titel van deze indrukwekkende tentoonstelling – ‘Atelierontmoeting’ – ligt daarom voor de hand. De werken van de kunstenaars – Ton van Antwerpen, Anna Müller, Mary Müller, Ans Pouwels, José Rademaker en Annemarie van Schendel – staan door hun uiteenlopende technieken en dimensies garant voor een uiterst gevarieerde expositie van o.a. schilderijen, objecten van natuurlijke materialen en fotografie. Daarbinnen wordt de natuur onmiskenbaar als collectief bindmiddel zichtbaar.

De zes kunstenaars beleggen hun maandelijkse atelierontmoetingen vooral om hun gezamenlijke liefde voor de kunst en de natuur met elkaar te delen. Elkaars werk wordt gedurende deze bijeenkomsten uitgebreid beleefd, besproken en bekritiseerd. Het open en eerlijk delen van elkaars individuele visie en mening vormt voor elk van de deelnemers een ware bron van inspiratie, en de motivatie en uitdaging om de artistieke ontdekkingsreis te vervolgen. Van een gezamenlijke stijl of conceptuele grondslag is geen sprake, het individuele gedachtegoed en de onafhankelijke expressieve vrijheid worden nadrukkelijk gekoesterd. De kruisbestuiving openbaart zich echter bij aanschouwen van het gezamenlijke werk: bij alle zes kunstenaars doet de natuur zich onmiskenbaar gelden als belangrijkste inspiratiebron.

Het kunstenaarscollectief heeft reeds meerdere succesvolle groepsexposities op haar naam staan, o.a. in het kerkje van Persingen, in De Gelderse Roos in Wolfheze, in Het Rivierhuis in Appeltern en bij diverse gerenommeerde galeries. In Museum Het Petershuis tonen Ton van Antwerpen, Anna Müller en Ans Pouwels beelden en objecten van o.a. hout en andere natuurlijke materialen, geïnspireerd op de oneindige vormentaal van de natuur. Van Mary Müller en Annemarie van Schendel zijn schilderijen te zien, o.a. van grote organische vormen, waarin stilte, eenvoud en rust worden gecombineerd met weidse gebaren, een impressionistisch kleurgebruik en dynamiek. De fotografie van José Rademaker probeert de aanschouwer deelgenoot te maken van haar bijzondere visie op de natuur.

De expositie ’Atelierontmoeting’ in Museum Het Petershuis, Niersstraat 2 te Gennep, is vanaf zaterdag 23 januari tot en met zondag 28 februari voor het publiek geopend van woensdag t/m zondag tussen 14:00 en 17:00 uur. Nadere informatie over de tentoonstelling is te verkrijgen bij Museum Het Petershuis of op www.museumhetpetershuis.nl.
advertentie