Deel dit artikel ‹ Terug

Gemeente Cuijk geeft subsidie voor kleinschalige duurzame initiatieven

Geplaatst op: woensdag 13 januari 2010


Gemeente Cuijk heeft zich per 1 januari 2010 aangesloten bij het Vlagheidefonds voor duurzame energie. Dit fonds uit de regio Den Bosch stimuleert investeringen in duurzame energievoorziening door particulieren, non-profit instellingen en de gemeente zelf met een financiële bijdrage. Het gaat met name om kleinschalige initiatieven als zonneboilers en zonnepanelen.

Vlagheidefonds
Het Vlagheidefonds is opgericht door gemeenten in de regio Den Bosch. Zij zijn begin 2000 gestart met een gezamenlijk fonds om duurzaamheidinitiatieven te steunen. Door de gezamenlijke aanpak zitten er minder kosten dan gebruikelijk aan het project, waardoor er meer geld overblijft voor het doel: het stimuleren van duurzaamheid. Sinds de eerste regeling van het Vlagheidefonds in 2000 van start ging, hebben ruim 650 particulieren voor een of meer duurzame energietoepassingen subsidie gekregen via het Vlagheidefonds.

Cuijk
Cuijk is een van de eerste gemeenten buiten de regio Den Bosch die toetreedt tot het Vlagheidefonds. De gemeente was al eerder op zoek naar mogelijkheden om duurzaamheid te stimuleren. Aansluiting bij het goed werkende Vlagheidefonds is derhalve een logische stap. De regeling stimuleert particuliere huiseigenaren en non-profit instellingen in het aanleggen van duurzame voorzieningen, zoals PV-cellen, zonneboilers, warmte-terugwinningen, kleinschalige windenergietoepassing en voorzieningen voor warmte-koude opslag. Bij met name zonneboilers en –panelen loopt de besparing voor aanvragers hard op, door de combinatie met landelijk beschikbare subsidies.

Hoe werkt het?
Bent u van plan om een duurzame voorziening te installeren? Dient u de aanvraag dan in voorafgaand aan de installatie. Aanvraagformulieren en extra toelichting zijn verkrijgbaar via de website: www.cuijk.nl; zoekterm ‘Vlagheidefonds’. De beheerder en uitvoerder van het fonds is gemeente St. Michielsgestel. Zij neemt de aanvraag in behandeling en beslist met een onafhankelijke Raad van Advies over de toekenning van subsidie. Vanuit het fonds is in 2010 vijftienduizend euro beschikbaar voor gemeente Cuijk.
advertentie