Deel dit artikel ‹ Terug

Toneel: Bint

Geplaatst op: donderdag 3 november 2016


Spanning van nu in de schoolbanken van toen 

Bint
Naar Ferdinand Bordewijk

'Wondermooi acteerwerk in even klassieke als actuele Bint (…) Tijn Docter als meneer De Bree verbeeldt de innerlijke tweestrijd van de man fenomenaal. In fracties van seconden zie je hem zijn zinnen inslikken, of op de grens balanceren tussen bevelen en janken. Als de klas een lied voor hem zingt, is de mengeling van ontroering en zelfbeheersing op zijn gezicht van een grote schoonheid. Wondermooi acteerwerk. En de jonge acteurs die de leerlingen spelen verdienen een groot compliment voor hun mooie spel en gevoel voor timing.' (NRC***)

'Bint legt fraai een link tussen toen en nu (…) Speelse luchtigheid... subtiele tekstgrapjes... dramatisch intelligente opzet... mooi ingetogen spel' (Trouw)

Maar liefst vijftien acteurs gaan terug naar de schoolbanken voor de toneelversie van het beste boek van Bordewijk. Ger Thijs bewerkte eerder de toneelhit Karakter, dat lovend werd ontvangen door pers en publiek. Nu bewerkt en regisseert hij het legendarische BINT.

De Bree is een leraar die een weggepeste collega van klas 4d, bijgenaamd de Hel, mag vervangen. Hij wordt daarin bijgestaan door directeur Bint, die een systeem van tucht heeft ontwikkeld. Wat volgt is een psychologische strijd die het hele schooljaar zal duren. Totdat er iets gebeurt dat niemand aan zag komen. Is Bint zo gestaald als hij altijd heeft doen voorkomen?

BINT is een tijdloos verhaal over de vraag waar we het meest bij zijn gebaat: discipline of chaos. Herkenbaar voor iedereen!

Spel: Tijn Docter, Jules Croiset, Hanneke Last, Reinier Bulder, Ella van Drumpt en tien jonge talenten Saskia Godijn, Niels Boszhard, Béla Becht, Charley Yntema, Ruth Sahertian, Emma Buysse, Emillio Valentien, John Hellenberg, Joost Roskam en Robbert Redert.

Schouwburg Cuijk
Do 17 november, 20.15 uur
28,75 euro (incl pauzeconsumptie en garderobe)
www.hummelinckstuurman.nl  
www.schouwburgcuijk.nl
advertentie