Deel dit artikel ‹ Terug

persbericht: Ontbijt op bed voor bed van Vincent Van Gogh

Geplaatst op: maandag 31 oktober 2016


Gezocht: een ouderwets houten ledikant van circa 1.80 lang en 1 meter breed. Toen Vincent van Gogh in het bed sliep, was het geel geverfd, zoals te zien op schilderijen waarop hij zijn slaapkamer vastlegde. Wie het vindt, of (verifieerbaar) kan vertellen wat er mee is gebeurd, verdient een geheel verzorgd ontbijt op bed.

Het zojuist verschenen boek van de Engelse kunsthistoricus Martin Bailey, Studio of the South, Van Gogh in Provence, heeft wat losgemaakt in het land en zeker in Boxmeer.

In het boek verhaalt hij over de slaapkamer in Arles in de Provence dat Van Gogh in 1888 schilderde. Op dat schilderij is prominent een ledikant in beeld.  Het onderzoek van Bailey wijst uit dat na de dood van Van Gogh in 1890 het bed via Parijs in Laren is terecht gekomen in de kelder van de villa van de neef van de schilder, Vincent Willem van Gogh. Hij ontdekte ook dat in 1945 het bed is meegegeven met een hulptransport naar Boxmeer, onmiddellijk na de Tweede Wereldoorlog. 

Burgemeester Van Soest:
“De grote vraag is nu, is dat bed nog ergens in Boxmeer of is te achterhalen wat ermee is gebeurd. We roepen iedereen in onze gemeente op om te helpen zoeken. Ook als iemand zich zo'n bed herinnert en bijvoorbeeld weet wat ermee is gebeurd dan hopen wij dat diegene zich bij ons meldt. Maar ook als iemand in Laren zich meer herinnert, dan horen we dat natuurlijk graag.”
advertentie