Deel dit artikel ‹ Terug

Eikeltjeskachel helpt Sint Anthonis bij ambitie klimaatneutraal

Geplaatst op: woensdag 5 oktober 2016


De gemeente Sint Anthonis heeft in samenwerking met lokale en regionale ondernemers de ‘eikeltjeskachel’ ontwikkeld, een innovatieve duurzame verbrandingsinstallatie. Hiermee kunnen op termijn alle gebouwen van de gemeente klimaatneutraal worden verwarmd. Een testversie van de installatie draait al sinds 1 september 2015 in het gebouw van de gemeentewerf in Wanroij. Dit betekent dat dit gebouw al ruim een jaar afgesloten van het gasnet. Deze innovatieve installatie is vandaag tijdens een presentatie op de gemeentewerf gepresenteerd.

Gestookt op eikels
De klimaatneutrale kachel is gebaseerd op een pelletkachel en wordt gestookt op gedroogde eikels. Deze leveren meer energie dan gas en zijn milieuvriendelijker dan pellets, die bestaan uit samengeperste biomassa. In Sint Anthonis staan 15.000 eiken die jaarlijks zo’n 225.000 kilo eikels produceren. Een deel daarvan valt op en naast fietspaden, wat voor de nodige overlast zorgt. Daarom werden ze in het verleden toch al geveegd. Door ze te oogsten krijgen ze een nuttige toepassing.

Duurzaam en voordelig
De testinstallatie in het gebouw van de gemeentewerf verbruikt zo’n 6.500 kilo eikels per jaar. Zelfs als het gehele proces van oogsten, wassen en drogen wordt meegerekend, is hiervoor slechts 10% van de fossiele energie nodig van de hoeveelheid die nodig is bij verwarming met een traditionele kachel op gas. Behalve dat de innovatieve kachel duurzamer is, levert het een aanzienlijke besparing op.

Samenwerking
Bedenkers van deze innovatieve manier van verwarmen zijn Bart Huckriede en Stefan de Groot, vakspecialisten openbare ruimte van de gemeente Sint Anthonis. Zij hebben voor de uitwerking van het idee en de uitvoering van de afzonderlijke processtappen de samenwerking gezocht met het bedrijfsleven. Te denken valt dan aan bijvoorbeeld de ontwikkeling van de kachel en ook het oogsten, wassen en drogen van de eikels.

De bedrijven die deelnemen aan het project zijn Teun Nabuurs bv uit Vortum-Mullem, Aben Recycling uit Wanroij, IndiEco uit Boxmeer, Versleijen Installatie Techniek uit Oirlo en Timmermans Agri-Service uit Horst-America.

Trots
Burgemeester Marleen Sijbers is trots op dit project. “Het laat het zien waar samenwerking tussen gemeente en bedrijfsleven toe kan leiden. Het is bovendien een bijzonder innovatief project dat een enorme impuls geeft aan onze ambitie op het gebied van duurzaamheid. Want in 2035 willen wij volledig klimaatneutraal zijn.” Voor de opwekking van duurzame elektriciteit zijn eerder al zonnepanelen op het dak van het gemeentehuis in Sint Anthonis en op dat van de gemeentewerf in Wanroij geplaatst.