Deel dit artikel ‹ Terug

Vrijwilligers gezocht voor Kasteel Tongelaar

Geplaatst op: dinsdag 13 september 2016


Brabants Landschap & Smaakmakers Mill organiseren op donderdag 29 september een informatieavond voor geïnteresseerden in vrijwilligerswerk op Kasteel Tongelaar van 19.00 tot 21.30 uur. Sinds 2013 is in Kasteel Tongelaar een infopunt van Brabants Landschap ingericht. Wij zijn op zoek naar enthousiaste mensen die als vrijwilliger ons infopunt willen bemannen voor één of meerdere dagdelen in de maand als gastheer – gastvrouw, gids of coördinator van de vrijwilligers.
Daarnaast zoeken we helpende handjes die op de evenementen van het kasteel willen meehelpen.

Informatieavond
Op donderdag 29 september verwelkomen we iedereen die belangstelling heeft om als vrijwilliger aan de slag te gaan in ons infopunt en de evenementen. We zijn op zoek naar mensen uit de omgeving van Mill, die geïnteresseerd zijn in de natuur en goed zelfstandig kunnen werken. Taken variëren van het gastvrij ontvangen van bezoekers en ze uitleg geven over het kasteel, het natuurgebied en de cultuurhistorie tot het verzorgen van excursies. We bieden een zinvolle tijdsbesteding en een stuk eigen verantwoordelijkheid, begeleiding van de werkzaamheden en de mogelijkheid tot het volgen van aanvullende cursussen vanuit het IVN.

De taken als vrijwilliger voor Smaakmakers Mill op het kasteel bestaan o.a. uit het mee organiseren van de evenementen, kinder-activiteiten (zoals bakken, koken, knutselen), licht/geluid, decoreren, opbouwen/afbreken, verkeer en parkeren, veldwinkel bemannen, rondleidingen en exposities leiden.

Adres en parkeren: Kasteel Tongelaar in Mill, parkeren kan op de parkeerplaats bij de splitsing Hoogedijk/Vaardijk in Mill.

Infopunt in Kasteel Tongelaar
In het infopunt krijgen bezoekers een kijkje in het leven van das en ree en is informatie verkrijgbaar over de natuur in de omgeving van het landgoed. Op de benedenverdieping is een ruimte ingericht waar informatie verkrijgbaar is over zowel de natuur in de omgeving van het landgoed als de cultuurhistorie, gepresenteerd door stichting Myllesheem. De benedenverdieping is ingericht als dassenburcht. Hier staat een touchscreen waarbij je naast foto's, spelletjes en achtergrondinformatie ook de film van Mark Kapteijns "Tongelaar, land van das en burcht" kunt bewonderen.

Infopunten bij Brabants Landschap
Een infopunt biedt op beperkte schaal informatie en activiteiten betrekking hebbend op de natuur. Er worden activiteiten ondersteund die te maken hebben met natuurgerichte recreatie, kunst en cultuur gerelateerd aan het natuurgebied. De infopunten slaan hierdoor een brug tussen het natuurgebied, het Brabants Landschap en het publiek.

Brabants Landschap: natuur- en cultuurbescherming is en blijft mensenwerk
De prachtige provincie Noord-Brabant, met haar diversiteit aan landschappen, is nog het thuis van vele vrij levende planten- en diersoorten. Dit komt onder andere doordat Brabants Landschap ruim 17.000 hectare bos, heide, ven, zandverstuiving, beek- en rivierdalen, landgoederen, boerderijen, forten en kastelen met zorg beheert. Daarnaast zet Brabants Landschap zich in voor behoud, herstel en ontwikkeling van de biodiversiteit buiten de beschermde natuurgebieden. Een groot netwerk van enthousiaste vrijwilligers helpt mee met de bescherming van weide- en akkervogels, uilen, amfibieën en vleermuizen. Dit kost echter veel geld. Voor € 1,25 per maand helpen mensen al om onze waardevolle natuur te beschermen. Voor meer informatie zie www.brabantslandschap.nl.

Voor vragen en/of opmerkingen kunt u contact opnemen met Theo de Mol, beheerder bij Brabants Landschap op tel. 06- 523 188 32 of via email: info.tongelaar@gmail.com  
advertentie