Deel dit artikel ‹ Terug

Grave en Kerkdorpen pakken uit tijdens 100ste Vierdaagse

Geplaatst op: donderdag 14 juli 2016


Grave is een echte Vierdaagse-stad. Om de 100ste Vierdaagse extra luister bij te zetten worden alle registers open getrokken en schotelen de stad Grave, haar bewoners, de kerkdorpen en verschillende wijk- en dorpsraden de wandelaars en het publiek een onvergetelijk jubileumevenement voor. Een greep uit het jubileumprogramma:

Maandag 18 juli


Catharinahof
Van 19.30 uur tot 20.30 uur geeft het Stadskoor van Grave een concert in de Catharinahof. Meer informatie over dit koor vindt u op www.stadskoor-grave.nl.

Dinsdag 19 juli

Catharinahof

Van 19.30 uur tot circa 22.00 uur kan het publiek in de Catharinahof genieten van een optreden van het Engelse militaire korps “Band of the Yorkshire Regiment”. Deze band staat bekend om haar historische composities. Meest opmerkelijk muziekstuk is de snelle regimentsmars, de “Ca Ira”. Meer informatie vindt u op www.facebook.com/YORKSBand/.

Woensdag 20 juli

Catharinahof
In de filmzaal van de Catharinahof wordt een mooie film over de Vierdaagse vertoond.

Donderdag 21 juli

De Markt
Vanaf 19.00 uur zorgt de R&B Music Drive Inn-show op de Markt voor een echte Vierdaagse-sfeer.

In de loop van de donderdagavond (naar verwachting rond 20.30 uur) worden de “Erelopers van de 100ste Vierdaagse” warm onthaald en aangemoedigd door het aanwezige publiek. Ook de Gildekoningen en Vendeliers zullen hierbij aanwezig zijn. De 25 Erelopers lopen op deze donderdag een route van 100 kilometer. De groep bestaat uit bekende personen uit binnen- en buitenland, zoals langeafstandslopers, militairen, bekende Nederlanders en (oud-) sporters.

Vrijdag 22 juli

Koninginnedijk

Langs de Koninginnedijk presenteert de gemeente Grave zich in al haar facetten op het gebied van toerisme en recreatie, haar historie et cetera. Hiervoor zijn verschillende grote, herbruikbare fotopanelen gemaakt rond thema’s als “Beleef Historisch Grave!”, “Beleef Vestingstad Grave!” en “Beleef Gastvrij Grave!”.

Catharinahof

Vanaf 07.00 uur tot circa 11.00 uur luistert het 27-koppige Franse militaire korps “Nouba 1e Regiment de Tirailleurs” de doortocht op. Meer informatie over dit korps vindt u op youtube. Om de sfeer te verhogen en het internationale karakter van het evenement te benadrukken hangen deze dag bij de Catharinahof veel vlaggen van de verschillende landen van de deelnemers aan de Vierdaagse.

Koninginnedijk nabij de Haven

Vanaf 07.00 uur tot circa 09.30 uur treedt aan de Koninginnedijk het 50-koppige Duitse militaire orkest “Das Marine Musikkorps” uit Kiel op. Meer informatie over dit korps vindt u op www.facebook.com/Marinemusikkorps/.

Bagijnenstraat
De bewoners van de Bagijnenstraat laten – zoals gebruikelijk – op deze dag de vlag van de gemeente Grave wapperen. Tevens is een rood/gele ballonnenboog geplaatst, via welke de wandelaars de historische binnenstad binnen lopen.

Centrumgebied
Vanaf 06.00 uur op de Markt maakt de R&B Music Drive Inn-Show de bewoners van Grave met gezellige Vierdaagse-muziek wakker.

Vanaf 07.00 uur tot circa 09.30 uur neemt het Zwitserse orkest “Spiel Berner Oberland“ uit Matten het muzikale stokje op de Markt over. Meer informatie over deze muziekvereniging vindt u op www.spiel-berneroberland.ch. Daarna neemt de R&B Music Drive Inn-Show het tot 12.00 uur weer overneemt. 

Bij het Historisch stadhuis (de Hoofdwagt) hangt al vanaf 06.00 uur een gezellig sfeer. Ter gelegenheid van de 100ste editie van het internationale wandelevenement moedigt het college van burgemeester en wethouders van Grave samen met onder andere de Commissarissen van de Koning van de drie provincies Noord-Brabant, Limburg en Gelderland de wandelaars aan. Rond 08.00 uur verzorgt het Cloveniersgilde in aanwezigheid van de gasten een officieel moment in de vorm van een heus kanonschot.

Rogstraat
In de parkeerhavens van de versierde Rogstraat tonen diverse Graafse winkeliers hun waren in oude, historische handkarren. Muziekkapel Harmonie Stad Grave, verzorgt de muziek op de kruising Klinkerstraat –Brugstraat. Binnen de gemeenschap van Grave is deze muziekkapel van oudsher een actieve vereniging. Met recht “van oudsher”, want al in januari 1845 bestond een ‘Harmonie van Grave’. In 1902 werd de ‘Harmonievereniging van Grave’ opgericht. Meer informatie over deze muziekkapel vindt u op www.harmoniestadgrave.nl.

Estersveld de Stoof

Vanaf 07.00 uur tot circa 10.00 uur verzorgt een DJ voor de ingang van Esterade (Estersveldlaan 41) de muzikale ondersteuning voor de wandelaars vanaf het versierde terras. Op deze locatie kunnen wandelaars uitrusten en genieten van een kop koffie of thee.
Estersveldlaan
Ook langs de Estersveldlaan presenteert de gemeente Grave zich in al haar facetten op het gebied van toerisme en recreatie, haar historie et cetera. Hiervoor zijn verschillende grote, herbruikbare fotopanelen gemaakt rond thema’s als “Beleef Historisch Grave!”, “Beleef Vestingstad Grave!” en “Beleef Gastvrij Grave!”.

Escharen
Muziekvereniging Eendracht (de Pechvogels) luistert de doorkomst van de Vierdaagse-wandelaars in Escharen op. Meer informatie over deze muziekvereniging vindt u hier op facebook.
Daarnaast hebben buurtverenigingen de route versierd met vlaggen in de Willem.van.Esterenweg, de St.Machutusweg en de Beerschemaasweg.
“De Vrouwen van NU” (tot 1 januari 2015 bekend onder de naam KVO) verzorgt de inwendige mens door de verkoop van koffie en andere drankjes/hapjes op het Kerkplein.

Gassel
Bij de officiële verzorgingspost in Gassel worden wandelaars en publiek muzikaal ondersteund en vermaakt.
Vanaf 07.30 uur tot circa 10.30 uur zorgt de 25-koppige Hofkapel de Notenbalkers? op het Julianaplein voor de nodige muzikale ondersteuning. Hofkapel ‘De Notenbalkers’ is al 38 jaar dé kapel van Gassel. Met een gemiddelde leeftijd van zo’n 30 jaar, staat de 22 leden tellende kapel garant voor een flinke portie “zinloos geweld”. Meer informatie over deze kapel vindt u op www.notenbalkers.nl/.
advertentie