Deel dit artikel ‹ Terug

Sint Anthonis veiligste gemeente van Brabant

Geplaatst op: maandag 30 mei 2016


Wie wil wonen of verblijven in een gemeente met relatief heel weinig criminaliteit, zit goed in de gemeente Sint Anthonis. Want volgens de Misdaadmeter 2016 van het Algemeen Dagblad (AD) is Sint Anthonis de meest veilige gemeente van Brabant en staat Sint Anthonis in de top 20 van de landelijke lijst van 385 gemeenten.

“Je moet de dingen relatief zien en je moet een beetje geluk hebben dat er in een jaar geen zwaar delict plaats vindt, maar wij mogen best trots zijn op deze uitkomst. Het onderstreept dat het hier goed en veilig leven, wonen en werken is”, zegt burgemeester Marleen Sijbers in haar functie van portefeuillehouder openbare orde en veiligheid.

Lage misdaadcijfers
Voor het onderzoek, dat al voor het 15e jaar werd gehouden, gebruikt het AD de criminaliteitscijfers van de politie. Daarbij worden delicten betrokken met een grote impact op het veiligheidsgevoel van inwoners zoals woninginbraken, bedreiging, mishandeling en zakkenrollerij. De delicten worden per gemeente afgezet naar inwonersaantal en gewogen naar de impact voor het slachtoffer. Een mishandeling telt bijvoorbeeld zwaarder dan een bedreiging en een woninginbraak zwaarder dan zakkenrollen.
Sint Anthonis, dat zich vier posities verbeterde op de ranglijst, kan voor het jaar 2015 bogen op lage misdaadcijfers. Zo daalde het aantal diefstallen van auto’s en motoren van 7 in 2014 naar 0 in 2015 (-100%) en werden er veel minder goederen uit auto’s en motoren gestolen (-38,5%).
Fors minder was ook het aantal bedreigingen (-25%) en mishandelingen (-40%). Het aantal gevallen van vernieling halveerde spectaculair van 32 naar 16 (-50%). Opvallend is ook dat de politie vorig jaar in Sint Anthonis geen enkele overval en geen enkel geval van straatroof registreerde.
Volgens portefeuillehouder Marleen Sijbers bevordert de sociale controle in de zeven kernen de veiligheid. “Wij hebben een bevolking die op elkaar past.” Ook de afwezigheid van criminele wijken draagt bij aan de stabiele omgeving. “Hier wonen hard werkende mensen, die oog hebben voor wat er in hun buurt gebeurt.” De goede score van Sint Anthonis hangt volgens de burgemeester ook samen met het succes van het voorkomen van vroegtijdige uitval van scholieren. “Dat is vooral de verdienste van de scholen, het Kindcentrum en de Jongerenwerker. Door hun inzet maken jongeren hun opleiding af en is de kans geringer dat ze ontsporen.” Ook de korte lijnen met de wijkagenten, de jeugdagent en met de dorpsraden dragen volgens Marleen Sijbers bij aan het hoge veiligheidsgevoel.

Inbraakpreventie
Inbraak uit woningen (26) en schuren (21) blijft de aandacht vragen. Het aantal gevallen in de gemeente Sint Anthonis nam vorig jaar iets toe ten opzichte van 2014, maar ligt nog ver onder het landelijk gemiddelde. “Kan het nog beter? Ja, dat kan”, stelt Marleen Sijbers. Goede sloten, niet opzichtig laten merken dat je van huis bent en zorgen dat waardevolle spullen niet onbewaakt rond het huis slingeren, het draagt volgens de burgemeester bij aan inbraakpreventie. “Elke bewoner doet er verstandig aan om de tips in acht te nemen, maar we moeten van onze woningen ook geen vestigingen maken.”
Ook Buurtpreventie kan het veiligheidsgevoel verhogen, terwijl digitale ‘hulpmiddelen’ als Burgernet of een buurtapp kunnen bijdragen om een oogje in het zeil te houden. “Een concrete aanleiding is er op dit moment niet in onze kernen of wijken. Maar als er vanuit de bevolking behoefte mocht zijn om elkaar te informeren en te waarschuwen, zijn dit geschikte mogelijkheden.”
Voor het complete overzicht van de uitkomsten van de Misdaadmeter 2016 van het Algemeen Dagblad kijk dan op www.ad.nl/redactie/misdaadmeter/2016