Deel dit artikel ‹ Terug

Hersenkrakers tijdens het Klein dictee en Rekendictee van de gemeente Sint Anthonis

Geplaatst op: maandag 30 mei 2016


Vrijdag 27 mei werd op het Metameer in Stevensbeek voor de achtste keer het klein dictee voor de gemeente Sint Anthonis georganiseerd. Na het succes van vorig jaar werd tevens het rekendictee afgenomen. Nieuw dit jaar is dat niet alleen de basisschoolleerlingen van groep 7 en 8 de strijd aan zijn gegaan om de titel ‘Beste speller en rekenaar van de Gemeente Sint Anthonis’, maar ook de eerstejaars leerlingen van het Metameer.

De twee ex-examenzalen waren gevuld met fanatieke spellers en rekenaars. In de zaal waar het spellingsdictee werd afgenomen kon men een speld horen vallen. Het dictee, gemaakt door Piet Vloet, werd voorgedragen door Piet Verhoeven. De zinnen werden als pittig ervaren. Dat blijkt wel uit onderstaande zin die de leerlingen foutloos probeerden te noteren:

‘In de voorbije weken besteedde een gigantisch aantal achtstegroepers en brugklassers in onze plattelandsgemeente speciale aandacht aan de correcte spelling van de Nederlandse taal om vandaag geen modderfiguur te slaan.

De resultaten van het spellingsdictee brachten teamwinnaars en individuele winnaars. Basisschool ‘Berg en Beek’ ging trots met de trofee voor beste teamspellers terug naar school. In dit team zaten Huub Driessen, Saar Bontrup en Herre Maatman. Herre bleek ook de beste individuele speller uit het basisonderwijs. Maar hij werd op de voet gevolgd door zijn schoolgenoot Saar Bontrup. Een heuse shoot-out bepaalde de uiteindelijke winnaar. Julius Beltjens was de beste speller van het Metameer. Hij liet 35 medeleerlingen achter zich en zat tevens in het winnende team van het Metameer samen met Leve Willems en Milan Dolk.

In de tweede zaal nam Frans Trimbach het rekendictee af. Hier moesten de leerlingen in teams van drie bijna letterlijk de koppen bij elkaar steken om de opgaves te maken. Alles kwam aan bod: breuken, procenten, liters en hoofdrekenen. Naast het rekentalent moesten de leerlingen ook hun best doen voor een goede samenwerking. Van de basisscholen scoorde het team van de Berg en Beekschool met Camiel Hendriks, Marscha van Beers en Niels Vijverstra het beste. Van het Metameer kwam het team met Stef Koppes, Pyke Braver en Mike Smits het beste uit de rekenopgaves. Beide teams eindigden overigens met een gelijk aantal punten.

De twee dictees zijn georganiseerd door BiblioPlus in samenwerking met een aantal enthousiaste vrijwilligers en het Metameer. 
advertentie