Deel dit artikel ‹ Terug

Eurocommissaris Corina Cretu bezoekt regio Noordoost-Brabant

Geplaatst op: maandag 16 november 2015


Op maandag 16 november 2015 brengt Eurocommissaris Regionaal beleid Corina Cretu een werkbezoek aan Noordoost-Brabant. De Eurocommissaris wordt bijgepraat over de bijzondere positie van deze regio in Europa. Een regio waarin de agrifood sector een belangrijke pijler van de economie is. Samen met een delegatie onder leiding van de Commissaris van de Koning Wim van de Donk bezoekt de Eurocommissaris tevens een aantal projecten die dit illustreren en die mede tot stand zijn gekomen met Europese financiering. Op het programma staan een bezoek aan De Gruyterfabriek en Plantlab in

‘s-Hertogenbosch en projecten rondom de Noordkade in Veghel. Initiatieven die bijdragen aan de ambitie van AgriFood Capital om Noordoost-Brabant te ontwikkelen tot tópregio in agrifood in 2020. In de periode 2007-2013 ging in totaal 160 miljoen euro EU subsidie naar Noord-Brabantse projecten.

Op maandag 16 november a.s. brengt Eurocommissaris Corina Cretu van Regionaal beleid een werkbezoek aan Noordoost-Brabant. Zij laat zich bijpraten over de ontwikkelingen in de regio en de uitdagingen die er nog liggen. De bijzondere positie van deze regio in Europa en de keuze voor de specialisatie in agrifood wordt hierbij benadrukt. Ter illustratie van de vitaliteit van Noordoost-Brabant zal de Eurocommissaris een aantal projecten bezoeken die mede door EU subsidie tot stand zijn gekomen.

160 miljoen euro
In de periode 2007-2013 investeerde de EU in totaal 160 miljoen euro in projecten in Noord-Brabant die de regionale concurrentiekracht versterken en voor meer werkgelegenheid zorgen. In ’s-Hertogenbosch gaat het o.a. om De Gruyterfabriek, Plantlab en de Food&Health Campus. In Veghel is geïnvesteerd in diverse projecten rondom de Noordkade waaronder Veghelse bedrijventerreinen Futureproof. Al deze initiatieven dragen bij aan de ambitie van AgriFood Capital om Noordoost-Brabant uit te laten groeien tot tópregio in agrifood in 2020. En (daarmee) aan de ambitie van de provincie Noord-Brabant om de slimste en duurzaamste agrifood regio van Europa te worden.

Programma
In de ochtend (vanaf 10.00 u) bezoekt de Eurocommissaris De Gruyterfabriek en Plantlab. Zij wordt begeleid door een delegatie onder leiding van de Commissaris van de Koning Wim van de Donk. De delegatie bestaat verder uit burgemeester Ton Rombouts, voorzitter van AgriFood Capital, Europarlementariërs Lambert van Nistelrooij, Mathijs van Miltenburg en El?bieta Lukacijewska, bestuurders uit de regio en ondernemers. Een select gezelschap van de Commissaris van de Koning, de Europarlementariërs en bestuurders uit de regio vertrekken om 12.15 uur naar de Noordkade in Veghel voor het tweede deel van het programma. Het programma rond het werkbezoek van Eurocommissaris Cretu wordt georganiseerd door AgriFood Capital in samenwerking met de Provincie Noord-Brabant.

Rijke historie in agrifood
Noordoost-Brabant wordt gekenmerkt door een sterke en complete agrifood keten. Dit komt door een rijke geschiedenis op het gebied van agrifood en slimme samenwerking tussen verschillende partijen. Die stamt al uit de Middeleeuwen en kreeg vorm na de crisis aan het einde van de 19e eeuw. De kracht van de regio laat zich aflezen aan de grote groep ondernemers die er, nu nog meer dan vroeger, direct haar brood mee verdient. Maar ook aan succesvolle cross-overs met andere sectors zoals logistiek, gezondheid en ICT. Projecten die binnen AgriFood Capital worden ontwikkeld, dragen niet alleen bij aan de versterking van de economie maar ook aan de kwaliteit van onze woon-, werk- en leefomgeving.

Over AgriFood Capital
AgriFood Capital is het samenwerkingsverband van ondernemers, overheden en onderwijs-instellingen in de regio Noordoost-Brabant. Binnen AgriFood Capital werken partijen samen aan innovatieve oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken rondom duurzaamheid, voeding en gezondheid. AgriFood Capital wil Noordoost-Brabant in 2020 laten excelleren als dé topregio in agrifood met een excellente arbeidsmarkt, sterke bedrijvigheid, betekenisvolle innovaties en een goed woon-, werk- en leefklimaat. Dit alles onder het motto: Sowing innovation, harvesting the future.