Deel dit artikel ‹ Terug

Glasvezel in he Land van Cuijk

Geplaatst op: dinsdag 18 augustus 2015


De vijf gemeenten in het Land van Cuijk hebben versterking van de breedbandinfrastructuur* benoemd als speerpunt in de 'Strategische visie Land van Cuijk'. Jaarlijks stijgt het internetgebruik door toename van de hoeveelheid informatie die gevraagd en aangeboden wordt, maar ook het aantal internetgebruikers stijgt nog steeds. We zijn nu blij met 50Mb downloadsnelheid, maar verwacht wordt dat over 10 jaar 885 Mb per seconde gebruikelijk is. De gewenste uploadsnelheid ligt tegen die tijd op 125 Mb per seconde. Bij de aanbieders van de huidige netwerken is dat maximaal 200 Mb download en 20 Mb upload. Glasvezel haalt met gemak 900 Mb, zowel bij downloaden als uploaden.
Er zijn werkgroepen samengesteld die in de gemeenten de haalbaarheid van een breedbandnetwerk toetsten. De belangrijkste vraag bij deze onderzoeken was: is het mogelijk om in het hele Land van Cuijk een 100% dekkend breedbandnetwerk aan te leggen en te exploiteren, wanneer je marktconforme tarieven voor de inwoners hanteert.

Uit dit onderzoek blijkt dat de aanleg van een glasvezelnetwerk haalbaar kan zijn. Wanneer circa 43% van alle inwoners en bedrijven overstappen naar een serviceprovider die via glasvezel de diensten internet, telefonie en tv levert, kan een glasvezelnetwerk worden aangelegd. Ook de wijk- en dorpsraden, de ZLTO en vertegenwoordigers van het MKB en industrie is hun visie over het thema glasvezel gevraagd.

Huidige aanbieders
De huidige aanbieders is gevraagd of zij hun breedbandnetwerk willen uitbreiden naar het hele buitengebied en de bedrijventerreinen, maar zij vinden de aansluitkosten per woning te hoog.

Coöperatie LVCNET
De gemeenten van het Land van Cuijk zijn blij dat er lokaal het initiatief is ontstaan om de realisatie van het gebiedsdekkend breedbandnetwerk op te pakken. Hiervoor is de coöperatie LVCNET opgericht, waarbij de heren Hugo Bens (Haps), Noud van Vught (Rijkevoort), Frans van Schayik (Langenboom) en Michiel Mijdam (Cuijk) als bestuursleden zijn aangetreden. De coöperatie wil, samen met de inwoners, een glasvezelnetwerk in het Land van Cuijk realiseren.

Kijk op www.lvcnet.nl voor meer informatie.
*) breedbandinfrastructuur is een netwerk van internetverbindingen met een zeer hoge doorvoercapaciteit.
advertentie