Deel dit artikel ‹ Terug

Amandla! Mandela

Geplaatst op: maandag 14 september 2009


Musical over één man die de wereld veranderde

Schouwburg Cuijk
Di 22 september - 20.15 uur (try-out)
Wo 23 september - 20.15 uur (try-out)

'De wonderbaarlijke schoonheid van Afrikaanse muziek is dat deze je energie geeft, zelfs als de muziek een triest verhaal vertelt. Je kunt arm zijn, in een krakkemikkig huis wonen of zonder werk zitten, maar Afrikaanse muziek geeft altijd hoop.' Nelson Mandela

U kunt getuige zijn van een wereldprimeur! Niet eerder werd er een musical gemaakt over Nelson Mandela.
Ook de vorm en aanpak zijn bijzonder: AMANDLA! MANDELA is een grootschalige musical met feestelijke en dynamische muziek en dans, waarin meer dan dertig Nederlandse zangers/acteurs en Zuid-Afrikaanse muzikanten en dansers samen te zien zijn op één podium.
Amandla betekent 'kracht'; AMANDLA! MANDELA laat zien met hoeveel passie en kracht Nelson Mandela zijn leven leidt en voor zijn idealen vocht. De voorstelling toont hoe Mandela de geschiedenis van Zuid-Afrika ingrijpend heeft veranderd en wat hem heeft geïnspireerd. Aan de ene kant is er de bewogen en vaak pijnlijke historie van Zuid-Afrika; aan de andere kant is er een Zuid-Afrika rijk aan vele culturen en tradities. Het kernwoord daarbij is de oude Afrikaanse wijsheid 'ubuntu'; dit is het geloof in de kracht van een gemeenschap en het individu, voor elkaar - de een kan niet zonder de ander leven, beide zijn bepalend voor de ontwikkeling en samenleving.

In AMANDLA! MANDELA blikken we terug op het leven en gedachtegoed van Mandela. Van een negenjarig jongetje, diep onder de indruk van de Xhosa-chiefs die regeren vanuit begrip in plaats van strijd, tot aan zijn vrijlating na 27 jaar gevangenschap op Robbeneiland, de afschaffing van apartheid en het begin van zijn regeerperiode als eerste zwarte president van Zuid-Afrika.
Tegenover haat en vijandschap stelt hij vergevingsgezindheid en begrip, zelfs voor diegenen die hem zijn vrijheid hebben ontnomen; zo zorgt Mandela voor een beslissende omwenteling in zijn land én in de rest van de wereld.
AMANDLA! MANDELA gaat over de geschiedenis die Mandela heeft geschreven, maar bovenal over zijn gedachtegoed. Over Mandela als inspirator voor miljoenen mensen over de hele wereld, Mandela die laat zien dat ieder individueel mens het vermogen heeft om, op zijn eigen manier, de wereld te veranderen.

AMANDLA! MANDELA is een Nederlands gesproken en gezongen musical met feestelijke en dynamische muziek en dans, waarin meer dan dertig Nederlandse zangers/acteurs en Zuid-Afrikaanse muzikanten en dansers samen te zien zijn.

Cast: Kenneth Herdigein (Zeg ‘ns Aaa, Spangas, Keyzer en de Boer, Unit 13), Sophia Wezer (Tarzan, Chicago, Copacabana,The Wiz), Peter Bolhuis, Felix Burleson, Raymi Sambo, Wil van der Meer, Marcel Jonker.
Uit Zuid-Afrika: Dobs Mvakalisi Madotyeni, Andisiwe Mbunje, het 9 koppige a-capellakoor Khayelitsha United Mambazo en vele anderen.

Tekst en regie: Koen van Dijk
Muziek: Frank Uyttebroeck - Muzikale adviezen: Dizu Plaatjies
Decorontwerp: Eric Goossens
Kostuumontwerp: Maya Schröder
Lichtontwerp: Coen van der Hoeven
Choreografie: Caroline Canters

AMANDLA! MANDELA is een productie van Bos Theaterproducties www.bostheaterproducties.nl

advertentie