Deel dit artikel ‹ Terug

Wandelen met Jules de Corte

Geplaatst op: woensdag 12 augustus 2015


Rondleiding door Grave langs de jeugdjaren van Jules de Corte met Frank Haans

Zondag 16 augustus wandelen bezoekers van het Graafs Museum door het historische vestingstadje Grave om te zien en te horen waar de jeugd van Jules de Corte zich afspeelde. In het Graafs Museum loopt op dit moment de overzichtstentoonstelling “Ik zou wel eens willen weten… Jules de Corte”. In zijn 3e levensjaar arriveerde Jules de Corte in Grave om als blinde jongen onderwijs te krijgen aan het katholieke blindeninstituut St. Henricus. Het blindenonderwijs is nog steeds te vinden in Grave, maar het imposante gebouw van St. Henricus is inmiddels uit het straatbeeld verdwenen. Bouwhistoricus en kenner van Grave bij uitstek Frank Haans leidt bezoekers deze middag rond door de binnenstad van Grave. Om 14.00 uur start Frank Haans in het Graafs Museum met een korte inleiding over Jules de Corte en Grave. Onder zijn begeleiding wandelen bezoekers vervolgens door Grave om te horen en zien waar Jules de Corte zijn jeugdjaren doorbracht en wat daar op dit moment nog van te zien is in Grave.

Het Graafs Museum kreeg in 2014 de fysieke nalatenschap van Jules de Corte in haar beheer, geschonken door de weduwe van Jules de Corte. Tot 13 september is in het Graafs Museum een overzichtstentoonstelling te zien over het leven en werk van Jules de Corte. Zijn gouden plaat, Edison en Gouden Harp zijn te zien, naast bijvoorbeeld een heuse tijger... Hoe het precies zit met die tijger lees je in de tentoonstelling met de titel “Ik zou wel eens willen weten…”. Het meest bekende nummer van Jules de Corte vormt het haakje waarop zijn leven en werk onder de aandacht wordt gebracht tijdens deze tentoonstelling. Had Jules kinderen?, hoe was zijn jeugd in de Peel?, hoeveel nummers schreef hij?… alle antwoorden vind je in deze tentoonstelling.

Naast de vele verhalen, foto’s en materialen die in het museum te vinden zijn draait een video waarop Jules te zien en horen is en met een smartphone kunnen stukjes tekst en muziek worden opgevraagd. Je komt dus ogen én oren tekort bij deze tentoonstelling. Speciaal voor blinden en slechtzienden worden er middagen georganiseerd waarbij de vitrines open gaan en zij de tentoongestelde zaken, zoals de Edison maar ook de tijger, kunnen aanraken en ‘zien’ hoe de tentoonstelling is opgebouwd.

Alvast het vermelden waard is de lezing op 6 september over Jules de Corte en het boek dat is geschreven over zijn jeugdjaren in de Peel en Grave. De lezing wordt gegeven door Guus de Klein, Jules de Corte kenner bij uitstek en samen met de weduwe van Jules schrijver van dit boekwerk, waarvan het ruwe werk door Jules zelf werd opgezet.

Graafs Museum (St. Elisabethstraat 10A te Grave) is geopend van woensdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Entree €3,- en museumkaarthouders gratis.

www.graafsmuseum.nl
advertentie