Deel dit artikel ‹ Terug

Roepaen's ode aan The Jayhawks naar Museumgarten Goch

Geplaatst op: donderdag 28 mei 2015


Roepaen en de KulTOURbühne, een cultureel initiatief van de stad Goch en diens museum, slaan de handen ineen. In het kader van de Multimate Tributereeks is de eerstvolgende Undercoversessie voor één keer bij de oosterburen in Goch. Op 5 juni vindt hier, in het zogeheten ‘Zeit im Zelt’, de cover van The Jayhawks plaats. The Jayhawks is een band die door velen omschreven wordt als het bestbewaarde geheim uit de internationale muziekindustrie. De sessie is onder leiding van Dirk Schreurders en samen met Bertolf Lentink (Bertolf), Esther Groenenberg, Mark Schreuders en Diederik Nomden.

De organisatie van Roepaen bezocht onlangs Museum Goch en was niet alleen zeer gecharmeerd van de mooie locatie, welke evenals Roepaen aan de Niers gelegen is, maar bovenal van de organisatie die hier achterschuilt. Nog geen week na dit bezoek werd dan ook gezocht naar een samenwerkingsverband waarvan het resultaat al op 5 juni zichtbaar is in deze try-out. Geheel in de stijl van Roepaen vindt het concert plaats op de kloosterachtige binnenplaats van de Museumgarten aan de Kastellstraße 9 te Goch, waarin de stad een feesttent heeft geplaatst onder de festivalnoemer ‘Zeit im Zelt’. “We vinden het erg mooi om te zien dat een internationale samenwerking zo spontaan is ontstaan en dat iets leuks op poten zetten zo snel kan gebeuren”, aldus Jasmin Schöne, van Museum Goch.

Ondanks dat The Jayhawks met hun vernieuwende geluid eind jaren ’80 al een grote invloed op andere muzikanten in hun omgeving hadden, kwam hun echte doorbraak pas in de jaren ’90, met hun album ‘Hollywood Town Hall’. Met name door de singel ‘Waiting for the Sun’ werd het album een hit en bracht het The Jayhawks, vooral onder muziekliefhebbers, een grotere fanbase. Ondanks dat het gebruik van een ‘fuzzy’ gitaar aan de voorgrond klinkt, is er ook sprake van een volkse invloed in de teksten. Aangezien The Jayhawks later in de negentiger jaren van tekstschrijver switchte, veranderde de sound van The Jayhawks richting een meer experimenteel, psychedelisch, en akoestisch geluid. Er zijn niet alleen mixen van rock maar soms zelfs ook dub-elementen in terug te horen. Vandaar dat de band in die tijd vaak omschreven werd als ‘Alt-country’ of ‘Americana’ en vergelijkt werd met de muziek van Neil Young. Dit zogenoemde ‘bestbewaarde geheim’ is dan ook, aldus Tonnie Kuijpers van Roepaen, “een juweeltje wat het verdiend om gecoverd te worden”.

Roepaen en de stad Goch in het algemeen en het Museum/KulTOURbühne in het bijzonder hebben al langer de ambitie om de grens te overschrijden en zien in deze samenwerking een mooie kans om dat te realiseren. Een belangrijke overeenkomst tussen het Duitse museum en de Nederlandse concertzaal, en tevens hetgeen dat de band smeedt, is de unieke historische locatie. Kuijpers: “Niet alleen vindt het concertplaats in de zogeheten ‘Museumsgarten’, het is tevens direct gelegen aan ons riviertje de Niers!”.

De tribute to The Jayhwaks begint om 21:00 uur en de entree bestaat uit een vrijwillige bijdrage. Om je aanwezigheid te verzekeren wordt aangeraden om te reserveren via: https://www.goch.de/de/veranstaltungen/jayhawks/. Na afloop is er alle mogelijkheid om gezellig na te borrelen.
Locatie: Museum Goch, Kastellstraße 9, Goch.
advertentie