Deel dit artikel ‹ Terug

16 & 17 mei 2015 Polocrosse toernooi in Escharen (Grave).

Geplaatst op: maandag 11 mei 2015


Zaterdag 16 mei en zondag 17 mei wordt er een polocrosse toernooi op ruitersportterrein ’t Raamdal (Beerschemaasweg 1) in Escharen gespeeld. Polocrosse is een “extreme sport on horseback”. Polocrosse (niet te verwarren met polo) wordt wel Lacrosse te paard genoemd en is in Nederland een relatief nieuwe paardensport.
In elke tak van paardensport draait het om de band tussen paard en ruiter, teamsporten zijn er echter binnen de paardensport nauwelijks te vinden. Polocrosse is daarop een uitzondering. Het spel draait om de band tussen paard en ruiter én om de tactiek binnen het team en is daarmee een van de leukste en spannendste paardensporten die er is!

De organisatie wil deze sport laten groeien in de regio Grave. De wedstrijden zijn daarom gratis toegankelijk voor publiek, en zullen tussen 10.00 en 16.00 uur worden gespeeld.

Wat is polocrosse?
Polocrosse is een teamsport te paard, ontstaan ongeveer 75 jaar geleden uit het Lacrosse en het Polo. Oorspronkelijk is de sport ontstaan om de rijvaardigheid van jonge ruiters spelenderwijs te verbeteren. De spelers spelen in 2 teams van 3 spelers tegen elkaar op een veld van ongeveer 145 bij 55 meter. Het spel wordt gespeeld met een Polocrosse racket, gemaakt van bamboe met aan het uiteinde een netje. Daarmee wordt de rubberen bal gevangen, van de grond geraapt, gedragen en overgespeeld. Doel is om te scoren tussen de doelpalen.

Wie spelen polocrosse?
Polocrosse wordt voornamelijk in de Angelsaksische landen beoefend, zowel op topniveau als in de breedte, door in totaal bijna 8000 spelers. De sport is het populairst in Australië. Daar is het een echte familiesport die door alle generaties van 8 tot 80 jaar oud gespeeld wordt. In Nederland, Frankrijk, Duitsland en Noorwegen is de sport zo’n 10 jaar oud en het aantal spelers varieert per land van 20 tot 60. Deze landen ontmoeten elkaar regelmatig op onderlinge wedstrijden en toernooien. In Nederland heeft de Polocrosse Vereniging ongeveer 50 leden. Er worden in het seizoen van april tot en met september verspreid over Nederland verschillende toernooien georganiseerd. Dit jaar zal er voor de tweede keer in de geschiedenis van het polocrosse in Brabant een toernooi gespeeld worden.

De toernooien zijn in het weekend. De meeste spelers komen op de vrijdagavond en gaan zondagavond weer naar huis, voldaan na een gezellig weekend. Paard en ruiter overnachten op het terrein waar het toernooi gehouden wordt. Tijdens de wedstrijden wordt op het scherpst van de snede gestreden, maar na de wedstrijden is de sfeer ontspannen en vriendelijk. Het is een teamsport en de teams kunnen het onderling ook prima vinden.

De teams en het spel
Er zijn 2 teams van elk 3 spelers die het tegen elkaar opnemen. Een team bestaat uit een verdediger (nummer 3), een middenvelder (nummer 2) en een aanvaller (nummer 1) die als enige mag scoren in het doel van de tegenstander. Het veld is verdeeld in drie boxen; 2 doelgebieden en een middenveld. 
De nummer 2 is de spelverdeler. Alleen de nr.1 en de verdedigende nr. 3 mogen in het doelgebied komen en zij zullen in een onderling gevecht proberen te scoren respectievelijk de ander het scoren te beletten. De structuur van het team is zo bedacht, dat het voor een speler onmogelijk wordt in zijn eentje te spelen. Polocrosse is daardoor een echte teamsport. Dit maakt de sport snel en moeilijk, en paard en ruiter hebben behoorlijke vaardigheden nodig om het spel goed te spelen.

Jong en oud, man of vrouw, meisje of jongen, met elk paard
Een van de leuke aspecten aan polocrosse is dat de teams gemengd zijn. Alleen op hoog internationaal niveau zijn er aparte secties voor mannen en vrouwen in een team. Verschillende leeftijden spelen met en tegen elkaar. Er worden allerlei soorten paarden gebruikt. Het is natuurlijk wel belangrijk dat de paarden wendbaar zijn, en een beetje snel. Omdat elk paard en elke ruiter welkom is, is het een laagdrempelige sport.