Deel dit artikel ‹ Terug

Duitse tank naar Nederland

Geplaatst op: woensdag 6 mei 2015


Vijf jaar geleden bedacht het Oorlogsmuseum Overloon een nieuw evenement, Militracks. Het was eigenlijk bedoeld als eenmalige presentatie voor techniekliefhebbers. Door het enthousiasme van het publiek werd het een jaarlijks terugkerend gebeuren. En nu luidt de komst van een groot Duits Sturmgeschütz de volgende fase in van de ontwikkeling die Militracks sinds het begin heeft doorgemaakt.  

Militracks is een evenement voor rijdend militair materieel. Opmerkelijk is dat het daarbij alleen maar om Duitse voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog gaat. Die voertuigen waren technisch gezien meestal een stuk beter dan wat de geallieerden hadden. Maar er zijn er tegenwoordig niet meer zo veel van over, omdat de meeste na de oorlog naar de schroothoop gingen. Dus om toch een goed programma te kunnen aanbieden ging het museum in 2010 samenwerken met particulieren die zo’n voertuig hadden. Daardoor kwamen er wagens en motoren naar Overloon die in Nederland normaal niet te zien zijn. Deze groep particuliere verzamelaars vormt ook dit jaar weer een belangrijk onderdeel van het programma.  

Maar vorig jaar ging Overloon ook samenwerken met een Duits museum dat een voertuig voor Militracks beschikbaar stelde. Dat was een kleine vrachtwagen op rupsbanden. De museale samenwerking was een probeersel, want het komt niet vaak voor dat militair materieel uit Duitse museumcollecties in het buitenland te zien is.  

Dit jaar werkt Overloon opnieuw samen met een museum. Het legt de lat weer een stukje hoger, want het Duitse legermuseum in Koblenz leent een indrukwekkende pantserwagen uit, met een groot kanon, voor Militracks. Het gaat om een Sturmgeschütz III. Dit enorme rupsvoertuig werd vanaf 1942 gebouwd en was bedoeld om tanks van de tegenstander uit te schakelen. Het zal tijdens Militracks alleen al door zijn grootte de aandacht trekken. “Overloon mag zich met deze collegiale samenwerking terecht vereerd voelen”, aldus Jan van Berlo, de coördinator van Militracks.  

Het evenement in Overloon vindt op 16 en 17 mei plaats. Er worden tienduizend bezoekers verwacht, die ongeveer tachtig voertuigen kunnen zien, afkomstig uit acht Europese landen. Ook daarmee zal Militracks dan weer een maat groter zijn dan vorig jaar, toen er ruim achtduizend bezoekers kwamen kijken.

Meer informatie en / of tickets vind je op www.militracks.nl
advertentie