Deel dit artikel ‹ Terug

Een disco-tribute aan Earth Wind & Fire bij Roepaen

Geplaatst op: donderdag 16 april 2015


In de inmiddels halfjaar lopende tribute-reeks van Roepaen komt op vrijdag 24 april een verrassende coverband. Dit niet zozeer omdat het bekende artiesten betreft maar meer om het onverwachte muziekgenre. Met een ode aan Earth Wind & Fire wordt de muziekstijl Disco op deze dag namelijk goed gevierd.

Het concept van de tributes bij Roepaen is simpel: bekende muzikanten kruipen in de huid van hun idolen en om vervolgens een spectaculaire cover neer te zetten. De resultaten zijn dan ook al meermaals verbluffend geweest. De Earth Wind & Fire- sessie is onder leiding van Bauke Bakker (bekend van Krystl) en de gelegenheidsformatie bestaat daarnaast uit Ulrich de Jesus, Lesley Joseph, David Mast en David Wilschut. De legendarische discoformatie waar zij een ode aan brengen combineert funk, jazz en soul tot een unieke ‘Earth Wind & Fire-sound’. Wereldwijd verkocht de band miljoenen platen en had hits als Boogie Wonderland en September.


In dezelfde cover-reeks is er aanstaande vrijdag (17 april) in plaats van een vervallen tribute aan Frank Zappa een ode aan soullegende Stevie Wonder.

Ondanks dat het genre enorm verschilt van disco is ook deze cover onder leiding van Bauke Bakker. Beide tributesessies beginnen om 21:00 uur en een ticket kost €9,- in de voorverkoop via roepaen.com. Na afloop is er alle mogelijkheid om gezellig na te borrelen.

Muziek uit een gevangenenkamp bij Roepaen

Gedurende de Japanse bezetting van het voormalig Nederlands-Indië, maakten twee muzikaal begaafde vrouwen in een Jappenkamp een klassiek muziekstuk. En niet zomaar een klassiek werk. Aangezien de gevangenen geen instrumenten hadden is het zogeheten ‘Kracht van een Lied’ een stuk geworden wat uitsluitend geschreven is voor het menselijke stemgeluid. Het is tevens een werk zonder woorden wat daarom enkel bestaat uit klanken vol emoties en universeel verstaanbaar is. Dit klassieke werk hielp de vrouwen onder de barre omstandigheden in het kamp overeind te blijven. Overlevenden hebben daarom een blijvende herinnering aan de grote rol die het heeft gespeeld in hun overlevingsstrijd.

De vrouwen die de werken hebben gemaakt leven inmiddels niet meer. Gelukkig hebben vele andere musici hebben de schoonheid van het werk voortgezet. Zo ook het Stemmenorkest Well.

Aangezien 2015 het jaar is waarin we vieren dat we 70 jaar geleden verlost werden van de Tweede Wereldoorlog en dat we vandaag de dag nog steeds in vrijheid mogen leven, zullen zij ter gelegenheid hiervan ‘De Kracht van een Lied’ uitvoeren. Hiermee wordt de muziek die in het kamp op Sumatra is ontstaan niet alleen herdacht maar ook toegankelijk gemaakt voor naoorlogse generaties.

Het concert is op zondag 3 mei en begint om 15:00 uur bij Roepaen. Het concert is georganiseerd door Stichting Gastdocenten WOII Zuidoost-Azië. De toegang van het stemmenorkest is gratis maar een vrijwillige bijdrage wordt natuurlijk erg gewaardeerd.

roepaen.com

advertentie