Deel dit artikel ‹ Terug

Bamboemaki geboren in Zoo Parc Overloon

Geplaatst op: dinsdag 4 augustus 2009


Eén van de dierverzorgers van Zoo Parc Overloon kwam afgelopen zaterdag tijdens de afsluitronde voor een aangename verrassing te staan. Geheel onverwacht zag zij een pasgeboren bamboemaki in de armen van het bamboemakivrouwtje! De kleine is zaterdag overdag in het buitenverblijf geboren. Zoo Parc Overloon is erg blij met de nieuwe aanwinst aangezien het het eerste jong is voor dit vrouwtje. Tevens wordt met deze geboorte een belangrijke bijdrage aan het fokprogramma van de bamboemaki geleverd. Het kersverse gezinnetje is voor de bezoekers zichtbaar in hun buitenverblijf.

Het gaat goed met de kleine bamboemaki. Het is het eerste jong voor het vrouwtje maar dat is niet te merken. Moeder Owl houdt haar jong stevig vast en laat het goed drinken. Vader Zozorro heeft al vaker voor nageslacht gezorgd en is zeer bedreven in het beschermen van het vrouwtje en het jong. Het geslacht van de kleine is nu nog onbekend. Dit wordt bekeken bij de eerste gezondheidscheck over een maand of twee.

De bamboemaki is een bedreigde diersoort waar Europese dierentuinen een fokprogramma voor hebben opgezet. Zo hopen de dierentuinen een gezonde bamboemaki populatie op te zetten, die als ‘back-up’ voor de populatie in de natuur wordt gehouden. Het jong dat nu geboren is in Zoo Parc Overloon is de vijfde bamboemaki die in het park ter wereld komt. Hierdoor levert het park een belangrijke bijdrage aan het fokprogramma.

Bamboemaki’s zijn halfapen en komen alleen voor op het eiland Madagaskar, voor de oostkust van Zuid-Afrika. Deze diersoort leeft vaak in groepen van ongeveer acht individuen. De jongen worden vanaf de geboorte door de moeder verzorgd. Na zes dagen begint een jong de omgeving te verkennen en na drie weken is het jong al in staat om te lopen en te springen.

Zoo Parc Overloon, Stevensbeekseweg 19-21, 5825 JB Overloon tel.: 0478-640046 www.overloonzoo.nl

advertentie