Deel dit artikel ‹ Terug

Lezing: Traditionele boerenlandschappen en boerenerven

Geplaatst op: vrijdag 16 januari 2015


George Dirven, schrijver van ‘Het nut ging voor de sier’ en ‘Traditionele boerenlandschappen, boerenerven en landbouwhuisdieren in Noord-Brabant’ verzorgt een lezing in Wanroij.

Eeuwenlang hebben boeren het platteland van Noord-Brabant vormgegeven. Zo ontstond een heel divers boerenlandschap en ontstonden tal van boerderijtypen met hun karakteristieke erven. Vooral na 1950 was er in de agrarische sector sprake van spectaculaire ontwikkelingen. Nu resteert er nog weinig van de vroegere boeren-landschappen en erven. Ook de landbouwhuisdieren die vroeger op de boerderijen gehouden werden zijn bijna verdwenen. Zij verloren hun functie of werden vervangen door dieren die meer produceerden. Zo dreigt de identiteit van het Brabantse platteland verloren te gaan.
De laatste jaren groeit de belangstelling voor de oude karakteristieke landschapselementen en vroegere landbouwhuisdieren weer. Bolle akkers worden gekoesterd. Er worden weer vlechtheggen geplant. De heidekoe en het Kempisch heideschaap bevolken hier en daar de heidevelden. En het Chaamse hoen is in de kippenhokken van veel liefhebbers teruggekeerd.

De lezing op donderdag 29 januari om 20.00 uur vindt plaats in de aula van basisschool Hinkstap, Lindenplein 17, Wanroij.
Kaarten zijn te koop via www.biblioplus.nl en in alle bibliotheken van BiblioPlus.
Entree bedraagt € 3,50 voor bibliotheekleden en € 4,50 voor niet-leden.
De toegang is gratis voor leden van Wanrode’s Heem.
advertentie