Deel dit artikel ‹ Terug

Het grootste levende geschiedenis-evenement van Nederland

Geplaatst op: donderdag 18 juni 2009


Beleef de geschiedenis op Landgoed De Barendonk en proef de ‘smaken van toen’ op 26 en 27 september!

10 jaar Festival Leve(n)de Geschiedenis; het grootste levende geschiedenis-evenement van Nederland

Stelt u zich eens voor: u komt aan op Landgoed de Barendonk. U parkeert uw auto, u stapt uit en de middeleeuwse muzikale klanken bereiken reeds uw gehoor. U wordt vriendelijk ontvangen door (rustende) strijders uit de Napoleontische tijd. U loopt de toegangsbrug onderdoor en koopt een entreekaartje. In de verte ziet u de Romeinen, eens een zo’n vertrouwd volkje in het Land van Cuijk, druk in de weer op hun kampement. Er wordt historisch gekookt, gegeten, gepoetst, geoefend, gelachen, gepraat en gespeeld. Kinderen spelen historische spelletjes. U vraagt zich af, waar ben ik terecht gekomen? Diverse historische tijdperken trekken aan u voorbij, flarden uit de geschiedenislessen schieten uw gedachten weer binnen. U bent in een tijdmachine gestapt die u terug heeft gebracht naar het verleden…

Welkom
Welkom op het festival Leve(n)de Geschiedenis 2009, het grootste levende geschiedenisevenement van Nederland. Tijdens het evenement kan het publiek in levende lijve kennis maken met een groot aantal aspecten van de vaderlandse- en wereldgeschiedenis. Niet alleen zijn er uitbeeldingen van spannende gevechten en andere gebeurtenissen uit verschillende periodes van de geschiedenis, maar er wordt ook aandacht besteed aan allerlei aspecten van het dagelijks leven uit vervlogen tijden, zoals het bereiden van historisch eten (met historische groenten), het maken van kleding en historische gebruiksvoorwerpen.

Maar liefst 600 deelnemers (re-inactors) uit binnen- en buitenland, nemen deel aan het evenement en maken de geschiedenis levend van Romeinse tijd tot de koude oorlog van de vorige eeuw. Tevens is er een markt waar men een breed aanbod van kwalitatief goede nabootsingen van historische gebruiksvoorwerpen, kleding en etenswaren kan aanschouwen en kopen. Bezoekers kunnen ook zelf meedoen als ridder, romein of soldaat in de Napoleontische Veldslag. Voor de kinderen is er een historische speurtocht uitgezet.

Smaken van toen
Dit jaar is het thema ‘smaken van toen’ en kunt u historische kookworkshops (demonstraties) van topkok Martien Bos bijwonen. Natuurlijk mag u de vergeten smaken van toen uit proberen!

Promotie en projecten
In de aanloop naar het festival toe zullen diverse projecten plaatsvinden ter promotie van het festival. Zo kan men al historisch rondwandelen in Cuijk deze zomer, komen de ridders en de Romeinen naar de Culturele Dag van Cuijk op 30 augustus en kan men in september historisch eten op diverse locaties in het Land van Cuijk. Ook basisscholen in de regio worden betrokken bij het project en kunnen met reductie het festival bijwonen. In september zal de festivalkrant huis aan huis worden verspreid in de regio.

Meer informatie
Het festival vindt plaats op 26 en 27 september 2009 op Landgoed De Barendonk in Beers. Programmering zaterdag 26/9 van 10.00 tot +/- 17.00 uur en zondag 27/9 van 10.30 tot +/- 17.00 uur. Entree: volwassenen: € 10,-, kinderen tot 6 jaar: € 5,-
Kijk voor meer programma en informatie op: www.levendegeschiedenis.com.
advertentie