Deel dit artikel ‹ Terug

Schrijver en expert Vincent Freriks geeft extra lezing over Duitsche Spoorwegmaatschappij

Geplaatst op: donderdag 19 februari 2009


De eerste lezing met als thema ‘Duits Lijntje’ die gehouden werd in Gennep, was een overweldigend succes. De bijeenkomst trok vele enthousiaste bezoekers. Daarom organiseert BiblioPlus in samenwerking met het RMB nogmaals een lezing met dit onderwerp. Ditmaal in Jongerencentrum De Wissel in Mill, het voormalig stationsgebouw van Mill. Woensdag 11 maart is het zover; schrijver en expert op het gebied van de Noord-Brabantsch Duitsche Spoorwegmaatschappij Vincent Freriks zal vertellen over de historie van deze unieke spoorlijn. Freriks houdt zich hier al 25 jaar mee bezig en publiceerde in juni 2008 een omvangrijke studie hierover. Daarnaast vertelt Nicolien van den Berg van Programmabureau Duits Lijntje over de toekomst van het de spoorlijn. De spoorlijn zal namelijk in de toekomst deel uitmaken van een ecologische verbindingszone. De avond begint om 20.00 uur. Kaarten à €2,50 zijn te bestellen via www.biblioplus.nl en verkrijgbaar in alle bibliotheekvestigingen van BiblioPlus.Duits Lijntje geeft natuur, cultuurhistorie en recreatie een nieuwe impuls

Het Duits Lijntje is al sinds jaar en dag een begrip in de streek. De Noord-Brabantsch Duitsche Spoorwegmaatschappij werd opgericht om de snelste verbinding Londen - Berlijn - Sint Petersburg te vormen. In 1873 werd de spoorweg van Boxtel via Gennep naar Goch geopend. De lijn werd enkele jaren later verlengd tot Wesel. In 2004 beëindigde de NS het goederenvervoer op het laatst overgebleven stuk van Boxtel tot Veghel. Nu wordt dit gedeelte weer in ere hersteld, zonder dat er daadwerkelijk treinen gaan rijden. Het spoorlijntje zal fungeren als ecologische verbindingszone waardoor plant en dier zich kunnen ontwikkelen en verspreiden. Daarnaast versterkt de toeristisch recreatieve infrastructuur doordat de spoorlijn als het ware een ruggengraat is en worden er arrangementen ontwikkeld in het gebied van de lijn. Het Programmabureau Duits Lijntje ondersteunt de uitvoering van de projecten die zorgen voor versterking van het traject op ecologisch, historisch en recreatief gebied.

Vitaal, mooi en schoon Brabants Platteland

Het Duits lijntje brengt heden en verleden op het spoor. Het in ere herstellen van het Duits Lijntje maakt onderdeel uit van de herinrichting van het platteland, ook wel reconstructie genoemd. De unieke oost-westverbinding draagt namelijk bij aan de ontwikkeling van natuur, recreatie en cultuurhistorie; belangrijke reconstructiedoelen. Gezamenlijk dragen alle projecten bij aan een vitaal, mooi en schoon platteland voor alle inwoners en recreanten. Aan de uitvoering werken overheden, maatschappelijke organisaties en particulieren, onder regie van provincie Noord-Brabant. In deze regio zijn zij verenigd in de Reconstructiecommissie Peel en Maas.
advertentie