Deel dit artikel ‹ Terug

200 jaar Koninkrijk der Nederlanden; De magie van de Oranjes

Geplaatst op: zaterdag 12 oktober 2013


Nederlanders en hun vorsten: van de zestiende- tot de achttiende eeuw was er sprake van een uiterst moeizame relatie. De Republiek die Nederland destijds was, ontstond uit een opstand tegen de toenmalige vorst, Filips II (1527-1598). Hij was in Hollandse ogen een tiran en werd afgezet, een voor die tijd unieke daad.

Nederland in zijn huidige staatkundige vorm is ontstaan tussen 1813 en 1815. Na het plotselinge vertrek van de Fransen werd Nederland vrij onverwacht een koninkrijk onder de Oranjes. Tweehonderd jaar later is dat nog zo. Hoe heeft Nederland zich in die jaren kunnen ontwikkelen tot het land dat het nu is? En wat zijn de kenmerken die Nederland zo bijzonder maken? Van koning Willem I tot prins Willem Alexander. Van Thorbecke tot Pim Fortuyn.

Dinsdag 29 oktober is Leo Hoeks te gast in de bibliotheek Mill aan de Kerkstraat 3. Hij spreekt over de rol van ons Koningshuis in relatie tot de ontstaansgeschiedenis van Nederland van 1813 tot 2013. U bent van harte welkom.
Toegangskaarten (€ 4,50 en € 3,50 voor leden van BiblioPlus) zijn te bestellen via www.biblioplus.nl en verkrijgbaar in alle bibliotheekvestigingen van BiblioPlus.

advertentie