Deel dit artikel ‹ Terug

Wandelweekend Duits Lijntje 5 en 6 oktober

Geplaatst op: maandag 30 september 2013


Een weekend vol activiteiten langs het voormalige spoor

In het weekend van 5 en 6 oktober aanstaande vindt de 3de editie van het Wandelevenement Duits lijntje plaats tussen Haps, Mill en Volkel. Drie locaties aan de spoordijk kunnen tijdens deze wandeling worden bezocht. Bij Huistheater De Steenakker in Haps en Bezoekerscentrum De Steltenberg kun je tussen 10.00 en 17.00 uur terecht voor verse koffie of een drankje met lekkernijen en daar is ook informatie over het Duits Lijntje te vinden. Nieuw bij Huistheater De Steenakker is een digitaal simulatie spel met stoomlocomotieven en kleinkunst zangeres Marij van de Boom uit Oss zingt liedjes uit haar nieuwe theaterprogramma. Bij de Nieuwenhof is op beide dagen een streekmarkt in het kader van ‘De Week van de Smaak’. Thema dit jaar is Symfonie in chocola & kunst. Open vanaf 11.00 uur.

Wandelen met activiteiten
De wandelroute loopt over de oude spoordijk tussen Haps, Mill en Volkel. De genoemde locaties dienen als start- en eindpunt. Je kunt de wandeling zo lang (of kort) kan maken als jezelf wilt. De afstanden tussen de locaties zijn 6 km, in het totaal dus 12 km en heen en weer is dat 12 of 24 km. Dat zijn afstanden die in één dag te bewandelen zijn. Er zijn activiteiten voor kinderen zoals spelen met modeltreinen en een foto-expositie van oude spoorstations aan het Duits lijntje in Bezoekerscentrum De Steltenberg. Je kunt er tijdens het wandelen speuren naar veranderingen in de natuur. Deelname aan het wandelevenement is gratis. Op de websites www.desteenakker.nl, www.groepsaccommodatiedenieuwenhof.nl en www.steltenberg.com vindt je meer informatie over het programma.

Het wandelweekend is nu ook op Facebook te volgen onder: Wandelweekend Duits lijntje. Iedereen die deze pagina een like geeft krijgt bij De Steenakker een gratis kop koffie. En onder diegene die op deze pagina een leuk wandelbericht (met foto) achterlaat, wordt een Russisch Kunstei en een houten speeltrein verloot. Daarvoor is het nodig om deze pagina een ‘like’ te geven en je emailadres achter te laten. Je wordt dan toegevoegd als ‘member’ waardoor je berichten kunt plaatsen.

Economische betekenis
Het Duits Lijntje heeft tussen 1873 en 1910 gezorgd voor economische ontwikkeling in Noord Brabant. Het spoortraject liep van Boxtel naar Wesel (Dld) en maakte onderdeel uit van een internationale route van Londen naar Sint Petersburg. Er bestaan veel verhalen over leven, werken en wonen aan het spoor. Over deze oude tijden zijn veel foto’s en verhalen bewaard gebleven. In 1983 verdwenen met het goederen vervoer tussen Uden en Veghel langzaamaan de spoorbielzen en werd de spoordijk een natuurgebied. Nu is het een ecologische verbindingszone voor plant en dier en een bijzondere wandelroute voor de regio. Op sommige stukken na is het hele traject te bewandelen.

Informatie
Langs het traject staan informatiezuilen over het Duitse lijntje en in het bijzonder over de plek waar je op dat moment bent. Bij de deelnemende locaties kun je gratis een wandelkaartje meenemen. Voor mobiele telefoons is er de te downloaden AbelLife app, met heldere navigatie en tips en wetenswaardigheden voor onderweg. Het systeem werkt 100 % offline. Download de gratis AbelLife app en koop eenmalig de bundel Duits lijntje. Zie www.abellife.nl.

Toekomst voor het Duitse lijntje
Het lijntje heeft een cultuurhistorische waarde en is opgenomen in de historische canon van Nederland. Voor het Duitse lijntje zijn voortdurend nieuwe projecten in ontwikkeling. De Steltenberg is een bezoekers - en informatiecentrum met veel kennis over het Lijntje en het natuurgebied. De Nieuwenhof is een groepsaccommodatie waar je kunt overnachten en samen met een herder kunt wandelen tussen een schaapskudde. Huistheater De Steenakker is bezig met een nieuwe start en het promoten van theater, kunst en cultuurprogramma’s over het Duits Lijntje en Brabantse cultuurhistorie van de streek. Het Wandelweekend Duits Lijntje is een evenement dat jaarlijks in het eerste weekend van oktober plaatsvindt.
advertentie