Deel dit artikel ‹ Terug

"The Journey to the Soul": Eerste Grote Solo-Expositie Yvon van Bergen

Geplaatst op: dinsdag 10 september 2013


Met de langverwachte expositie "The Journey to the Soul" van Yvon van Bergen (Nijmegen, 1964) heeft Museum Het Petershuis een ware primeur in huis. Het is namelijk de eerste keer dat het werk van deze Gennepse kunstenares tijdens een grote solotentoonstelling wordt getoond. Van zaterdag 21 september tot en met zondag 3 november a.s. hangt een representatieve selectie van haar vele kleurrijke acryl- en olieverfschilderijen, allen expressieve portretten, in het museum. De aanschouwer van het indringende werk wordt meegevoerd in een carrousel van uiteenlopende gevoelens, geen portret zal het publiek ongeroerd laten.

Yvon van Bergen is een laatbloeier. ‘Om wat om handen te hebben’ pakte ze pas in 2004, aanbeland op middelbare leeftijd, potlood en penseel ter hand. Het onverwachte gebeurde bij de voormalig styliste: een tot dan toe slechts ver op de achtergrond sluimerend talent openbaarde zich met niet te stuiten geldingsdrang en enthousiasme. Vanaf dat moment ging het snel met Van Bergen. Ze volgde lessen bij locale kunstenaars om de technische vaardigheden van de schilderkunst onder de knie te krijgen en ze besluit Klassieke Schilderkunst te gaan studeren aan de Academie Schone Kunsten in Arendonk (B). Tijdens die periode verliest ze haar hart definitief aan de portretkunst. In 2011 studeert Van Bergen af met een hogere graad portret- en modelschilderen. Vanuit haar atelier aan de Heijenseweg in Gennep werkt ze sinds enige jaren gestaag aan een imposant oeuvre. Ondanks haar vele deelnames aan exposities en art festivals in binnen en buitenland – eerder exposeerde Van Bergen haar werk in o.a. Egypte, Albanië, Koeweit en Korea – is een groot overzicht van haar schilderijen nooit in Nederland te zien geweest. Met haar eerste grote solo-expositie in Museum Het Petershuis komt daar eindelijk verandering in. Speciaal voor de tentoonstelling in keramiekstad Gennep toont Yvon van Bergen enkele portretten op borden, recent gemaakt in samenwerking met een keramiste.

De schilderijen van Yvon van Bergen vormen geen portretten in de traditionele zin van het woord. Voor de kunstenares vormt een maagdelijk witte doek het vertrekpunt van een creatieve reis waarvan ze nooit van tevoren weet waar die zal eindigen. Gedurende die reis komt gaandeweg een karakter tot leven. Laag na laag, sessie na sessie wordt de ziel van de denkbeeldig geportretteerde persoon, jong of oud, blootgelegd. Ontmaskerd door de dynamiek van de schilderstoets, de rijke kleurschakeringen, de licht-donkercontrasten en de gelaagde structuren. Het resultaat vormt een indringend portret, of meer een spiegel, een spiegel waarin de toeschouwer niet anders kan dan de confrontatie met zichzelf aangaan. De confronterende eigenschappen van de menselijke gezichtsuitdrukking laten zich bij de aanschouwer onherroepelijk vertalen in gevoelens van vertedering of nieuwsgierigheid, maar evengoed in medelijden of afschuw. Het portret als spiegel van de ziel, ontsproten aan een reis met onbekende bestemming.

De expositie van Yvon van Bergen zal, in aanwezigheid van de kunstenares, worden geopend op zaterdag 21 september a.s. om 15:00 uur voor genodigden en Vrienden van Museum het Petershuis, Niersstraat 2 te Gennep. De opening zal worden verricht door Wouter Verhey. Vanaf zondag 22 september is de expositie voor het publiek geopend. Museum Het Petershuis is open van woensdag t/m zondag tussen 14:00 en 17:00 uur. Meer informatie over de tentoonstelling is te verkrijgen bij Museum Het Petershuis of op www.museumhetpetershuis.nl.
advertentie