Deel dit artikel ‹ Terug

Deel Romeins fort herbouwd

Geplaatst op: woensdag 6 augustus 2008


Hét hoogtepunt van het Romeinenfestival, dat op 23 en 24 augustus in Nijmegen plaatsvindt, is de reconstructie van een deel van de omwalling van het Romeinse fort. Tijdens het festival zullen Romeinse re-enactors ‘live’ een gracht graven en de houten palissade van de oorspronkelijke omwalling optuigen. Ze gebruiken daarbij authentieke materialen en gereedschappen. Het belooft een evenement op zich te worden.

Het Romeinenfestival vindt plaats op één van de belangrijkste Romeinse locaties in Nederland: het Kops Plateau. Dit unieke, historische terrein maakt het mogelijk om de omwalling te reconstrueren op precies dezelfde plek die de Romeinen zo’n 2000 jaar selecteerden. Zo wordt een deel van één van de eerste Romeinse forten in Nederland herbouwd. De re-enactors herbouwen tien meter van de omwalling van de legerplaats, inclusief gracht, aarden wal en houten palissade. Bezoekers van het festival kunnen zien hoe de omwalling in oorspronkelijke materialen wordt opgetrokken. Voor het bouwen en graven worden replica’s gebruikt die tijdens opgravingen op het Kops Plateau zijn gevonden.

De reconstructie wordt mede mogelijk gemaakt door twee Nijmeegse bedrijven: PontMeyer en Royal Haskoning. Zij voelen zich aangetrokken tot dit bijzondere ‘bouwproject’, dat stevig is verankerd in het verleden van de stad. Paul van der Heijden, voorzitter van de Stichting Romeinenfestival, onderstreept het belang van de reconstructie: “De bezoekers van het festival kunnen een uniek stukje van de Romeinse cultuur van dichtbij ervaren. Nergens anders in Nederland is een reconstructie op de oorspronkelijke plek gebouwd. Deze reconstructie sluit ook nauw aan bij het beleid van de gemeente om het Romeinse verleden in Nijmegen te visualiseren. Ook landelijk past het naadloos in het zichtbaar maken van de Romeinse grens, de limes.”

NB: de Stichting Romeinenfestival is nog op zoek naar bedrijven of instellingen die zich willen inzetten om de reconstructie van de omwalling te realiseren. Via het contactformulier op de website, www.romeinenfestival.nl kunnen geïnteresseerden in contact treden met de Stichting.
advertentie