Deel dit artikel ‹ Terug

Ingezonden brief; bijzonder verhaal!

Geplaatst op: woensdag 24 juli 2013


Soms krijgen wij van 't Land van Cuijk ingezonden brieven daar maken wij dan eigenlijk altijd een eigen verhaal van en brengen zo de verhalen voor de mensen naar buiten. Maar sommige verhalen zijn zo puur, zo recht uit het hart daar veranderen wij geen letter van... Zoals deze van Helma!


Hallo beste mensen,

Ik ben een jonge, vrolijke, positief ingestelde vrouw van 48 jaar en ik ben woonachtig in Cuijk, Noord-Brabant.
Helaas ben ik ongeneeslijk ziek maar heb ik nog een wens om te doen.
Ik ben een sponsor wandeltocht aan het organiseren voor stichting BultersMekke Assistance dogs. Ik heb namelijk zelf een hulphond die alles voor mij betekent.

Nu wil ik op 31 augustus 2013 vanuit Cuijk naar het Binnenhof van Den Haag lopen met mijn hulphond om zo aandacht te vragen van het Nederlandse publiek dat er ook mensen zijn met een niet zichtbare beperking die een hulphond hebben. Op het Binnenhof ga ik een petitie aanbieden aan de minister.
Ik heb namelijk het Ehlers-Danlos-Syndroom (dat is een bindweefsel aandoening) en epilepsie en ben ik hart patiënt (symptomen van Marfan Syndroom, ook een bindweefsel aandoening).
Dat zijn 3 ziektes die men niet van de buitenkant kan zien. Ik word heel vaak geweigerd in hotels/winkels/openbare ruimtes en restaurants, in Nederland maar ook elders in Europa!
Men denkt dat ik zo'n hulphond jasje op marktplaats gekocht heb en mag dan niet naar binnen, ik zie er immers niet ziek uit en mijn legitimatie nemen ze niet serieus!.
En mijn hond ziet er niet uit als de meeste hulphonden/blinde geleidehonden. Het is een ander ras. Maar hij beheerst inmiddels vele commando's en hij is officiëeel opgeleid en gediplomeerd.
Mijn hulphond weet zelfs wanneer ik een epilepsie aanval ga krijgen en activeert alarm knoppen in huis dus ik kan en ga nergens heen zonder hem. Mijn hulphond Banios doet alles wat mijn handen NIET kunnen.

Nu wil ik dus 250 kilometer wandelen over 12 dagen, 10 wandeldagen en 2 rustdagen.
Mensen kunnen tegen betaling met mij mee lopen en het geld wat ik ophaal is voor BultersMekke Assistance dogs, die kunnen weer iemand blij maken met een hulphond en een opleiding daarvan.
En hoop ik dat Nederland begrijpt dat niet iemand in een rolstoel of een blinde alleen hulphonden hebben.

Ik heb contact met de Europese hulphonden federatie, zij steunen en helpen mij om dit wandel project te doen slagen.
Ik mag namens hulphond organisaties een petitie gaan aanbieden aan de minister in Den Haag op 11 september.
Het wordt dus een heel groot landelijk festijn met veel publiek en hopelijk vele wandelaars.
Ik ben zelfs de eerste die stickers mag gaan plakken bij de hotels/restaurants e.d. die ons accepteren zodat iedereen met een hulphond weet dat het een hulphond vriendelijk hotel / restaurant e.d. is.

Nu leef ik altijd gezond en heb ik ondanks mijn aandoeningen veel aan beweging gedaan en heb ik een positieve kijk op het leven.
De revalidatie arts vind het verbazingwekkend dat ik nog steeds loop en redelijk mobiel ben.
Dat heb ik volgens mij zelf te danken aan de beweging die ik altijd ben blijven doen terwijl er verteld was tegen mij dat ik definitief in de rolstoel moest gaan en vooral niet te veel moest bewegen!
Maar gelukkig ben ik steeds mijn hart blijven volgen en ben ik blijven lopen.
Deze wandeltocht zal zeer zeker een grote prestatie voor mij gaan worden.

Wat is mijn plan:
Ik start op 31 augustus vanaf mijn woonplaats Cuijk ( 20 km beneden Nijmegen) via een omweg naar Hoek van Holland.
Van daaruit loop ik door naar Den Haag.
Die dag, de 11e september, zal daar in het teken staan van de landelijke bekendheid (het weigeren) van alle hulphonden en blinde geleide honden.
Dat zal het eindpunt van mijn avontuur gaan worden (na 250 km gelopen te hebben met een beperking en hulphond).
Bij mijn start zal het een ware happening gaan worden in Cuijk. De centrummanager van Cuijk (Clemens Binkhorst) is op de hoogte hiervan. Hij helpt mijn droom te doen uitkomen, hopelijk met veel publiciteit.
Kortom, veel publiciteit (hopelijk...) zal er zeker zijn en vele (zieken) en gezonde mensen die allemaal mijn verhaal zullen gaan horen over mijn gezondheid/ziektes en wat ik er allemaal aan doe om zo gezond mogelijk te leven. En dat er zoveel hulphonden geweigerd worden in openbare ruimtes, hotels en restaurants e.d. Het wordt nu echt hoog tijd dat er een wetsregeling komt in Nederland, vele Europese landen om ons heen hebben het wel!
Mijn man loopt met mij mee omdat ik zelf niet eens een rugzak kan dragen, we gaan dus van hotel naar hotel en dat is per dag 25 tot 30 kilometer.

Nu heb ik een brutale vraag: Zou ik misschien gevolgd kunnen gaan worden door jullie? Hoe meer publiciteit hoe beter, hopelijk gaan vele mensen dan de petitie ondertekenen via de website: www.hellumstocht.nl . Alles en iedereen is welkom om een stukje mee te gaan, of helemaal natuurlijk. De eventuele contacten zouden ook via Clemens Binkhorst kunnen lopen, hij zit in de organisatie van de wandeling. Ook ben ik nog bezig met het bekijken of er via de commerciële tv zender of de publieke omroep "iets" te regelen valt.

De aandoeningen het Ehlers-Danlos-Syndroom en het Marfan Syndroom zijn beide zeer zeldzame aandoeningen dus we bereiken meerdere doelen tegelijk. Bekendheid over de aandoeningen en bekendheid over hulphonden voor mensen met een niet zichtbare beperking, en hulphonden in het algemeen.

Als het goed verlopen is wil de stichting BultersMekke Assistance dogs dit als een jaarlijks evenement gaan maken, de Alpe d'Zes is immers ook heel klein begonnen en nu een evenement van Europees formaat!
Als ik er dan niet meer ben leef ik toch nog voort in de jaarlijkse wandeling, hoe gaaf is dat!

Zouden jullie mij/ons willen helpen en steunen om mijn droom tot een ware droom te maken? Voor 2 weken terug heeft er al een artikel over mijn wandeltocht in de Cuijkse krant gestaan, zo ook een artikel in het TOPIC Magazine van Cuijk. Maar als ik start op 31 augustus dan zijn de mensen dit allang weer vergeten. De centrummanager wil dat heel Cuijk Hulphond vriendelijk is voordat ik ga starten met deze wandeltocht.
Kunnen jullie mij wat info / suggesties geven hoe ik hier nog meer bekendheid aan kan geven in Land van Cuijk e.o.?
De website van de wandeltocht is inmiddels online: http://hellumstocht.nl/cms/
Neem maar eens een kijkje! En, onderteken de petitie en deel hem met anderen via facebook b.v. of via jullie site!
Ik zou het ontzettend gaaf vinden als jullie mee zouden willen gaan of..........mij willen volgen zo af en toe en daarvan een update maken! Misschien zijn er nog wel meer mogelijkheden??? Ik sta overal open voor. Laat maar horen.

Alvast erg bedankt voor de tijd.
THANKS!

Met vriendelijke groeten van:
Helma Verhoeven,


Een poot van Banios. Zie ook!

Foto:Patrick Bongartz Fotografie