Deel dit artikel ‹ Terug

Darwin's vogels in Graafs Museum

Geplaatst op: woensdag 19 juni 2013


Duik in de wereld van de ornithologie – de wereld van het vogelonderzoek – op zondag 23 juni in het Graafs Museum. Tijdens een “Masterclass Ornithologie” wordt de herkomst van de ornithologie blootgelegd, hoort u meer over historische vogelcollecties in internationale musea en passeert tussendoor ook nog de welbekende Beagle expeditie, de legendarische wereldreis met de boot ‘Beagle’ die Darwin inspireerde tot het schrijven van de evolutietheorie. Justin Jansen, amateur-ornitholoog, verzorgt deze Masterclass in het Graafs Museum.
Als vogelaar, mede-initiatiefnemer van de vogelwebsite www.grootgrave.nl en schrijver van verschillende wetenschappelijke artikelen over (historische) vogelcollecties is hij actief in diverse facetten van de wereld van vogels. Het Graafs Museum biedt graag een podium aan Gravenaar Justin Jansen om zijn kennis over vogelcollecties in internationale musea op deze zondagmiddag voor het voetlicht te brengen.
Via de Egyptenaren en schilderijen van Oude Meesters komt het verhaal van Justin Jansen ook uit bij de Britse zeevaarder en carthograaf James Cook, ontdekkingsreiziger uit de 18e eeuw. Verschillende vogels die op zijn ontdekkingsreizen werden verzameld heeft Justin persoonlijk in handen gehad en vormen een onderwerp voor toekomstige artikelen waarvoor het onderzoek momenteel druk gaande is. “Musea vormen in mijn onderzoeken een rode draad, het zijn immers dé locaties waar historische vogelverzamelingen bij elkaar komen,” licht Justin toe. In april reisde Justin nog naar Parijs om 2 weken lang – in het Museum d’Histoire Naturelle–in de historische vogelcollectie te duiken, waar hij een groot aantal opgezette vogels uit de 18te en 19ste eeuw in de hand heeft gehad om te fotograferen en te onderzoeken. Dichter bij huis heeft Naturalis in Leiden een waardevolle collectie, maar ook bijvoorbeeld in Londen (het British Museum) kent Justin de depots waar opgezette vogels worden bewaard als zijn broekzak.
“Uit de directe omgeving van Grave is wat betreft historische waarnemingen van vogels helaas maar weinig bekend, “ verklaart Justin zijn vele gereis naar (inter-)nationale musea. Het Graafs Museum biedt wat betreft de eigen collectie dus geen interessant materiaal voor de vogelaars onder ons, maar voor iedereen die geïnteresseerd is in vogelonderzoek of museale collecties in het algemeen is deze Masterclass Ornithologie op zondag 23 juni een aanrader.
Het Graafs Museum is geopend van 14.00 tot 17.00 uur, de lezing begint om 14.15 uur en duurt 1,5 uur. Entree volwassenen € 3,- en kinderen gratis. Op dit moment loopt de tijdelijke expositie ‘Grave Verbeeld’ met gravures en prenten over belegeringen van Grave en schilderijen met als onderwerp de historische binnenstad van weleer. Na de lezing heeft u nog tijd om deze te bezichtigen.
Meer informatie: www.graafsmuseum.nl
advertentie