Deel dit artikel ‹ Terug

Winnend plan voor Vuurwerk Vandalisme Vrij

Geplaatst op: vrijdag 21 december 2012


Idee sticker “Deze straat is Vuurwerk Vandalisme Vrij” wint schoolproject
Sylvana Verberkt heeft een idee om vuurwerk vandalisme vrij te houden


Een brief aan de inwoners van de gemeente, met daarin een sticker “Deze straat is Vuurwerk Vandalisme Vrij”. Dat is het winnende idee van leerlinge Sylvana Verberkt voor het vuurwerkproject op het VMBO van het Merletcollege.

Opzet Vuurwerk Vandalisme Vrij
Het project “Vuurwerk Vandalisme Vrij” is gestart op dinsdag 11 december met een voorlichting aan de leerlingen van het eerste jaar van het voortgezet onderwijs van het VMBO Merletcollege. In deze voorlichting kwamen een aantal onderwerpen aan bod. Hoe gebruik je vuurwerk, wat zijn de risico’s en ook wat het betekent als je schade veroorzaakt aan eigendommen (van mensen of gemeente). Belangrijk daarbij is dat schadeclaims verhaald worden op daders. Deze voorlichting was de eerste stap van het project.

Hierna heeft de school het stokje overgenomen en gingen leraren in de klas samen met de leerlingen werken aan het bedenken van plannen en oplossingen om vuurwerk vandalisme vrij te krijgen. Dit jaar hebben 65 leerlingen deelgenomen De leerlingen werkten individueel of in groepjes aan deze opdracht en waren vrij in de uitwerking: “Maak ik gebruik van inzet van mensen, van lokale media of zet ik iets op via Facebook?”.

De plannen zijn beoordeeld door de gemeente. De website www.vuurwerkvandalismevrij.nl is de spil in het project op internet. Alle plannen van aanpak zijn hierop te vinden.

Winnende plan: sticker op je voordeur
Op 18 december heeft op de VMBO-locatie van het Merletcollege de prijsuitreiking plaatsgevonden. Het winnende idee is dit jaar bedacht door Sylvana Verberkt.

Haar idee: stuur een brief naar alle bewoners in de wijken en dorpen. Bij de brief zijn stickers gevoegd waar op staat “Deze straat is Vuurwerk Vandalisme Vrij”. Bewoners kunnen deze stickers op de voordeur plakken. Het gevolg is dat de buurtbewoners goed opletten of er vandalisme plaatsvindt en ze er zo samen voor zorgen dat het niet gebeurt. Bewoners kunnen aan de gemeente of de politie (evt. anoniem) doorgeven als zij ergens overlast of vandalisme zien.

Sylvana Verberkt heeft met haar winnende idee een MP4-speler gewonnen. Die kreeg ze tijdens de uitreiking van wethouder Gerard Stoffels. Het is de intentie van de gemeente Cuijk om het idee van Sylvana uit te voeren voor de jaarwisseling 2013-2014, maar er moet wel onderzocht worden of het haalbaar is.

Winnende idee uit 2010 ook uitgevoerd
Het winnende plan uit 2010 wordt ook deze jaarwisseling uitgevoerd. Het idee was dat jongeren meer onder de indruk zijn van een leeftijdsgenoot die hen aanspreekt dan van politie of BOA (Buitengewoon Opsporings Ambtenaar). Tijdens de vuurwerkperiode lopen studenten van de opleiding voor Vrede en Veiligheid aan het ROC gezamenlijk met de BOA’s controles in het Land van Cuijk. Deze samenwerking heeft in het afgelopen jaar goed gewerkt; zowel de BOA’s als de studenten van het ROC zijn erg positief. Op deze manier werkt het project zoals het bedoeld is, jongeren houden vuurwerk vandalisme vrij.