Deel dit artikel ‹ Terug

Duik met Dings in de Geschiedenis van de Noord-Limburgse Steenfabricage

Geplaatst op: dinsdag 13 november 2012


Op donderdagavond 22 november a.s. verzorgt Drs. Marcel Dings een boeiende lezing over de steenfabricage in Noord-Limburg. Dings is afkomstig uit Tegelen, het Limburgse centrum van de grofkeramiek. Hij studeerde geschiedenis en is werkzaam bij baksteenproducent Wienerberger. In zijn vrije tijd heeft hij zijn belangstelling voor het verleden van zijn woonplaats Tegelen gecombineerd met zijn werk en zijn studie, door namens de Stichting Historie Grofkeramiek een onderzoek te starten naar de geschiedenis van de kleiwarenfabrieken in Limburg. De resultaten van die intensieve studie zullen tijdens de lezing centraal staan. De ontvangst van de bezoekers vindt plaats vanaf 19.30 uur in Museum Het Petershuis in Gennep. De lezing start om 20.00 uur. Er zal tijdens de lezing worden gepauzeerd, zodat de bezoekers in de gelegenheid zijn om de huidige expositie van keramiekkunstenaars Harm van der Zeeuw, Stan Linssen en Sánder Sinkó te bekijken. De avond zal omstreeks 22.00 uur worden afgesloten.

De meeste huizen zijn tegenwoordig gebouwd van bakstenen. Tot 1850 was dit bouwmateriaal alleen voor de gegoede burgers weggelegd. Vervolgens werd de baksteen het standaardmateriaal voor het optrekken van gevels. Door de aanwezigheid van geschikte klei, ontstonden vanaf dat moment ook diverse steenfabrieken langs de Limburgse Maas.

Marcel Dings zal ons gedurende zijn lezing door de gehele geschiedenis van de steenfabricage in Noord-Limburg leiden. Hierbij zal hij in het eerste deel van de lezing aangeven hoe het productieproces in de loop der tijd omgevormd is van zwaar en arbeidsintensief werk in veel kleine fabriekjes naar de huidige massaproductie in enkele grote fabrieken. Tevens zal hij een vergelijking maken met de vervaardiging van dakpannen en gresbuizen, de twee andere vormen van grofkeramische producten. Na de pauze zal hij de afzonderlijke grofkeramische fabrieken in Noord-Limburg behandelen. Door de steeds verder gaande mechanisering van de fabricage, hebben de meeste fabrieken hun poorten moeten sluiten. Dings zal voor iedere fabriek o.a. de ligging, eigenaren en tijdvak van productie behandelen. De lezing wordt ondersteund met veel foto’s en met een filmfragment van de steenfabricage rond 1930. Er zal door Marcel Dings speciale aandacht worden geschonken aan de geschiedenis van de voormalige steenfabriek in Milsbeek.

De toegangsprijs bedraagt € 3,50 euro, inclusief een kopje koffie of thee bij ontvangst en toegang tot de huidige keramiekexpositie. De lezing biedt plaats aan maximaal 50 bezoekers. Geïnteresseerden kunnen tijdens de openingstijden aan de balie van Museum Het Petershuis vooraf een plaats reserveren. Niet-gereserveerde zitplaatsen blijven beschikbaar tot de avond van de lezing. Vrienden van het museum hebben op vertoon van de Vriendenpas gratis toegang. In verband met de veiligheid: vol is vol! Het programma is onder voorbehoud van eventuele wijzigingen. Zie voor de laatste berichten: www.museumhetpetershuis.nl.

Museum Het Petershuis, Niersstraat 2 te Gennep is voor het publiek geopend van woensdag t/m zondag tussen 14:00 en 17:00 uur. Nadere informatie over het programma is te verkrijgen bij Museum Het Petershuis of op www.museumhetpetershuis.nl.