Deel dit artikel ‹ Terug

Boxmeerse Bok voor Gerrit Braks

Geplaatst op: donderdag 8 november 2012


Op maandag 5 november reikte burgemeester Van Soest de gemeentelijke onderscheiding De Boxmeerse Bok uit aan de heer ir. G.J.M. (Gerrit) Braks uit St. Michielsgestel. De uitreiking vond plaats bij gelegenheid van zijn terugtreden als voorzitter van de Nederlandse afdeling van AMOMA (Association des Membres de L’Ordre du Mérite Agricole) in hotel Riche in Boxmeer.

De heer Braks verdient veel lof op velerlei gebied, maar vooral op agrarisch gebied. Hij heeft veel tot stand kunnen brengen op nationaal en internationaal niveau door zijn politieke en persoonlijke invloeden. Zo was hij ondermeer lid van de Landbouwraad in Brussel en diverse periodes Minister van Landbouw.

In deze tijd heeft hij de basis gelegd voor onder andere de Meststoffenwet, waardoor de vestiging en uitbreiding van varkens- en pluimveehouderijbedrijven beperkt en het mestoverschot teruggedrongen kon worden. Hierdoor is er een vernieuwingsgolf op gang gekomen in de Nederlandse veehouderij.

Door deze modernisering en innovatie behoort de Nederlandse veehouderij tot de meest innovatieve en efficiënte ter wereld. Boxmeerse bedrijven hebben daar de vruchten van kunnen plukken en zorgen voor hoogwaardige werkgelegenheid en welzijn voor de gemeente Boxmeer en omgeving.

De heer Braks heeft voor zijn bijzondere verdiensten voor de landbouw in Nederland en Europa diverse onderscheidingen ontvangen in binnen- en buitenland.

De heer Thijs Hendrix, president van Hendrix Genetics uit Boxmeer volgt de heer Braks op in zijn functie als voorzitter van AMOMA afdeling Nederland.