Deel dit artikel ‹ Terug

Introdans

Geplaatst op: dinsdag 6 november 2012


Cayetano Soto: Fugaz
Nacho Duato: Por Vos Muero
Nacho Duato: Cor Perdut
Thierry Malandain: Boléro

'Hartslag' is een dansvoorstelling waarbij passie, sensualiteit en structurele perfectie je om de oren vliegen. Vier dansstukken, een van een Franse choreograaf en drie van Spaanse choreografen, laten je hart sneller kloppen. Met als hoogtepunt: Boléro (op muziek van M. Ravel).

Nacho Duato geniet met zijn vloeiende bewegingsstijl en van gevoel doordrenkte balletten internationaal aanzien. Voor zijn veelgeprezen choreografie ‘Por Vos Muero’ liet hij zich inspireren door Spaanse muziek uit de vijftiende en zestiende eeuw. In een adembenemend mooi schouwspel lonkt Duato naar renaissancekunst en oude hofdansen, maar geeft daar een hedendaagse draai aan. Van de Spaanse choreograaf ziet u tevens ‘Cor Perdut’, een gepassioneerd liefdesduet vol zuidelijke sensualiteit, op muziek van de Spaanse zangeres Maria del Mar Bonet.

Duato’s landgenoot Cayetano Soto maakte het verstilde ‘Fugaz’ als eerbetoon aan zijn overleden vader. Hoewel geïnspireerd door verlies en pijn, draagt het werk ook geluk en dankbaarheid in zich.
Het slotballet in ‘HARTSLAG’ is ‘Boléro’ van de Franse choreograaf Thierry Malandain, op de gelijknamige muziek van Ravel. Sinds de première in 1928 hebben tal van choreografen hun interpretatie aan Ravels sensuele en opzwepende compositie gegeven. Die van Malandain is ongetwijfeld een van eigenzinnigste.

We lazen o.a. in de kranten:

• 'Intieme kale werken en grootsheid wisselen elkaar meesterlijk af. (...) 'Introdans raakt de kern met Hartslag.' (De Gelderlander)
• 'Krachtig en passioneel sterk (...) Introdans zet met Hartslag een hele warme voorstelling neer.' (Cultuurbewust)
• Op ingetogen melancholieke muziek bewegen danseressen kristalhelder (...) Prachtig balancerend.' (De Gelderlander)
• 'Supersterk.' (De Stentor)

Over Boléro:
• '... hoogtepunt van de avond.' (Cultuurbewust)
• '... spannend.' (de Gelderlander)
• 'Eigenzinnig en verrassend.' (Danspubliek)

We waren bij een repetitie van Introdans in hun studio in Arnhem en hadden een exclusief interview met artistiek leider Roel Voorintholt. Kijk voor dit gefilmde interview/repetitiefragment op www.schouwburgcuijk.nl (onder 'Schouwblog')

Wo 14 november, 20.15 uur
www.introdans.nl