Deel dit artikel ‹ Terug

Blijdschap en verdriet bij de jonge cheetahs van Zoo Parc Overloon

Geplaatst op: dinsdag 6 november 2012


Jonge cheetahs vieren eerste verjaardag in Zoo Parc Overloon

Dat blijdschap en verdriet dicht bij elkaar liggen is ook de cheetahverzorgers van Zoo Parc Overloon niet vreemd. De vier jonge cheetahs die op 11-11-2011 ter wereld kwamen, vieren aanstaande zondag 11 november helaas niet allemaal hun eerste verjaardag. Onlangs zijn twee vrouwtjes, genaamd Zayra en Reza, vlak na elkaar ziek geworden en bezweken aan een acute bacteriële infectie. De andere twee jonge cheetahs, Tino en Tahnee, zijn kerngezond en maken het gelukkig erg goed. Aankomende zondag vieren ze hun eerste verjaardag in Zoo Parc Overloon.

Het was voor het eerst dat de cheetahs in Zoo Parc Overloon voor nageslacht zorgden. Erg blij was het dierenpark dan ook met een nest van vier welpen. De eerste maanden na de geboorte heeft moeder met het kroost doorgebracht in het veilige en warme binnenverblijf achter de schermen. Eenmaal groot en sterk genoeg mochten ze onder toeziend oog van moeder Xavannah hun buitenverblijf gaan verkennen. De vier jongen kregen van moeder les in jagen, sluipen en sprinten. Het ging ontzettend goed met de vier jongen; ze groeiden en aten goed en speelden met elkaar dat het een lieve lust was. Zoo Parc Overloon maakte zich al op om de eerste verjaardag van de drie poezen en het mannetje te vieren, toen de gezondheid van twee van de jongen ineens hard achteruit ging.

De dierverzorging van Zoo Parc Overloon schakelde de dierenarts in die onmiddellijk medicatie heeft toegediend. Het bleek helaas om een heftige bacteriële infectie te gaan die zeer plotseling op kwam zetten. Hierdoor heeft de medicatie niet meer mogen baten en zijn de twee jongen kort na elkaar overleden. Om het zekere voor het onzekere te nemen zijn moeder Xavannah en de andere twee jongen, Tino en Tahnee, daarop ook behandeld en continue goed in de gaten gehouden door hun verzorgers. Nu duidelijk is dat moeder en haar jongen geen ziekteverschijnselen vertonen, verheugt men zich in Overloon op de eerste verjaardag van Tino en Tahnee.

Verjaardagstaart
Op zondag 11 november wordt de eerste verjaardag van het mannetje Tino en zijn zus Tahnee in Zoo Parc Overloon gevierd. Om zowel moeder als haar kroost in het zonnetje te zetten krijgen ze een smakelijke traktatie aangeboden. De dierverzorging gaat op deze dag aan de slag om voor de feestvarkens een heuse vleestaart te maken. Om 14:00 uur krijgen Tino, Tahnee en hun moeder de traktatie bestaande uit paarden- en konijnenvlees aangeboden. Onder toeziend oog van het publiek kunnen moeder Xavannah en haar jarige jongen gaan smullen van het lekkers dat voor ze is klaargemaakt.

Om dit heugelijke feit ook met de kleinste bezoekers van Zoo Parc Overloon te vieren, kunnen kinderen zich tussen 13:00 en 14:30 uur gratis laten schminken als een kleurrijke cheetah.