Deel dit artikel ‹ Terug

Lezing Historisch boerderijen in de gemeente Grave

Geplaatst op: vrijdag 26 oktober 2012


In het Graafs Museum wordt op zondag 4 november van 14.15 tot 15.00 uur een lezing gegeven over historische boerderijen in Grave, Gassel, Escharen en Velp. Judith Toebast, boerderijdeskundige van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, verzorgt deze lezing. Aanleiding voor de lezing is de tentoonstelling Boerenbedoeningen. Deze tijdelijke tentoonstelling loopt nog tot en met 18 november en kan rekenen op grote publieke belangstelling: het biedt een kijkje in de verre historie maar ook in de boerengebruiken van ouders en grootouders.

In haar lezing gaat Judith Toebast in op de ontwikkelingen van het boerenbedrijf door de eeuwen heen, en de impact daarvan op de inrichting en ontwikkeling van boerderijen en boerenschuren. Met fotomateriaal van boerderijen uit de gemeente Grave illustreert zij haar verhaal over onder meer “Krukhuisboerderijen”, “Hallehuisboerderijen” en de in de Graafse binnenstad gevestigde “Stadsboerderijen”.

In het dagelijks leven is Judith werkzaam voor de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en is als adviseur betrokken bij het instandhouden en restaureren van boerderijen. Haar deskundigheid heeft zij tevens ingezet als co-auteur van het boek Historische boerderijen van Peelland tot het Land van Cuijk, uitgegeven door de Stichting Brabantse Boerderijen en voor € 15,- te koop in het Graafs Museum.

De tentoonstelling Boerenbedoeningen is opgebouwd langs een tijdlijn: van de Romeinse boerderij zoals bij archeologisch onderzoek aangetroffen in Escharen, via middeleeuwse boeren en stadsboerderijen in de binnenstad van Grave, naar moderne bedrijfsvoeringen zoals zorgboerderij Cinquant in Haps. Eén wand van het museum wordt gevuld door tientallen foto’s van monumentale boerderijen uit de gemeente Grave, weer een andere wand wordt gesierd door prachtige schilderijen van koeienkoppen van Tosca van der Griend. Kinderen kunnen zelf aan de gang met zandtekenen: een techniek waarmee vroeger de vloeren van boerderijen werden opgesierd.

De entree voor het museum is voor kinderen gratis en voor volwassen € 3,-. De lezing is voor bezoekers van het Graafs Museum gratis. Het Graafs Museum is in de wintermaanden geopend van 14.00 tot 17.00 uur, van woensdag tot en met zondag.