Deel dit artikel ‹ Terug

Persoonlijke Toelichting op Werk door Textielkunstenares Yolanda Aits

Geplaatst op: woensdag 24 oktober 2012


Onder de titel ‘Krachtig en Fragiel’ exposeren tot en met 28 oktober in Het Petershuis twee kunstenaressen die zowel nationaal als internationaal de aandacht trekken. Een ervan is de uit Heelsum (Gld.) afkomstige Yolanda Aits. Zij toont textielobjecten die zijn samengesteld uit materialen die door anderen afgedankt zijn. Ze werkt het liefst met onooglijk, onopvallend materiaal. Verpakkingsmaterialen bijvoorbeeld. Dat wat ieder ander weggooit nadat de inhoud is bemachtigd. Het eindresultaat is altijd verbluffend. Yolanda Aits is op zondag 28 oktober a.s. van 14.00 tot 17.00 uur in Museum Het Petershuis aanwezig om bezoekers persoonlijk toelichting te geven bij haar werken. Belangstellenden worden van harte uitgenodigd om van deze unieke mogelijkheid gebruik te maken. De toegangsprijs bedraagt € 2,50 per bezoeker. Voor Vrienden van het museum is de toegang gratis!

Kunstenares Yolanda Aits was als kind verre van handig. ‘Op het gebied van sport een kruk(je)’, zoals ze het zelf verwoord. Waarschijnlijk ontwikkelde haar kijkvaardigheid om die reden snel en goed. Kijken. En nog eens kijken. Observeren. En proberen onder woorden te brengen wat ze zag en wat ze erbij voelde. Ze ontwikkelde een uitzonderlijke gevoeligheid voor stoffen. Observeren en onder woorden brengen bleken echter niet genoeg. Ze ging op zoek naar andere mogelijkheden om te uiten wat er in haar om ging. Als ze 40 is, wordt ze kleermaker. Het handwerken leert ze in een beroepsmatig kader te plaatsen. Dan vindt ze de vorm. Een combinatie van taal, denken, observeren en materialiseren lijkt te zijn ontstaan. Zoals een dichter zich thuis kan voelen in de vorm van het sonnet, zo voelt Yolanda zich thuis in de vorm van een kledingstuk. ‘Ondraagbare’ textielobjecten. Het werk is haar maat. Letterlijk en figuurlijk. Zie voor meer informatie over de expositie de website van Museum Het Petershuis, www.museumhetpetershuis.nl.

De expositie van Yolanda Aits, gecombineerd met schilderijen van Ans Sluijter-Wolters, loopt tot en met zondag 28 oktober. De toegangsprijs bedraagt € 2,50 per bezoeker. Vrienden van het museum hebben gratis toegang. Museum Het Petershuis, Niersstraat 2 te Gennep geopend van woensdag t/m zondag tussen 14:00 en 17:00 uur. Informatie over toekomstige tentoonstellingen is te verkrijgen bij Museum Het Petershuis of op www.museumhetpetershuis.nl.
advertentie